BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: lerohannak bennünket, veszélyben van Magyarország és Európa

Szeptember elején már tartottak a menekültválság miatt két ülésnapot, a rendes őszi ülésszak azonban csak ma kezdődik a parlamentben. Az első napon új feladatokat adnak a honvédségnek, ismét szóba kerül az EU vezetőinek címzett üzenet, és a közbeszerzési törvényt is átírják.

Kövér László házelnök napirendi javaslata alapján a parlamenti ülés a szokottnál egy órával korábban, már délben elkezdődött volna - végül majdnem félórás csúszással indult a 2015-ös parlamenti ősz.

Az első felszólalás Orbán Viktoré volt, aki a menekültválságról beszélt - pontosabban az ő megfogalmazása szerint a tömeges népvándorlásról. Mint mondta, már bevándorlók milliói ostromolják Magyarországot és Európát. Európa gazdag, de gyenge, ez a lehető legveszélyesebb kombináció - mondta a miniszterelnök, aki szerint érthető, hogy ilyenkor elindulnak a menekültek felénk. Maguk a bevándorlók rossz politikai döntések áldozatai, akiknek a világ hátat fordított - fogalmazott.

Orbán: lerohannak minket

Csakhogy Európa nem képes mindannyiukat eltartani, ráadásul bevándorlók százezrei nem tartják be a törvényeinket, még egy egyszerű regisztrációra sem hajlandóak - folytatta a miniszterelnök. Ezen kívül az EU mindenkit menekültnek hív, azokat is, akik csupán gazdasági bevándorlók. Pedig veszélyben van Magyarország és Európa is, lerohannak bennünket, de akit lerohannak, az nem tud befogadni senkit. Szidta egy sort a baloldalt is: szerinte ők így akarják felszámolni a nemzetállamokat, ezért örülnek a menekültválságnak. Aki pedig ezt teszi, az fel akarja számolni a kultúránkat is - állította.

Összeurópai cselekvés nélkül megoldani nem lehet a problémát, csak nemzeti szinten lehet könnyíteni a helyzeten - mondta. Azt kérte, hogy ha Görögország nem képes megvédeni Európa déli határait, akkor mind a 28 tagállam próbálkozhasson ezzel. Fontosnak nevezte azt is, hogy az EU-n kívül hozzanak létre menekülttáborokat, és hogy segítsenek hazatérni a menekülteknek. A kvótarendszer sem megoldás, az csak szétterítené a problémát - véli a miniszterelnök. Itt nem alanyi jog a jólét, itt a jólétért meg kell dolgozni - mondta Európáról.

Schiffer: nem lehet felrúgni a nemzetközi jogot

Egy globális válság érte el Magyarország határait, valóban nincs nemzetközi megoldás, ezért nem lehet egyetlen országnak egyoldalúan felrúgnia a nemzetközi jogot - reagált Schiffer András. Abban ő egyetértett Orbánnal, hogy csak közös együttműködéssel lehet eredményeket elérni, csak ez nem fog úgy működni szerinte, hogy közben a külügyben már lassan sorszámot osztogatnak a külföldi diplomatáknak, akiket kioszthat a kormány. Lehet vitatkozni a menekültügy kezelésén, de a segítséget megtagadni az üldözöttektől, "szívatni őket" a segítségnyújtás helyett (amit nem kell összetéveszteni az integrációval), nem lehet - mondta az LMP-frakcióvezető Orbán beszéde után.

Vona: önkéntes sorkatonaság kell

Vizsgahelyzet, ami előtt most a magyar politika is áll - ezzel kezdte reakcióját Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ebben a helyzetben a Jobbik azonban félreteszi a pártpolitikai megfontolásait - közölte. Szerinte középtávon nem látható az, hogy Európa képes lehet hatékony megoldást találni, ezért nemzeti kézbe kell venni az ügyeket. "Próbáljuk meg a civil energiákat bevonni a határaink megvédésébe" - folytatta, ezen kívül az önkéntes sorkatonai szolgálat bevezetését is kérte.

Soltész: eltaposnák a kereszténységet

Soltész Miklós (KDNP) azzal kezdte: a nemzeti konzultációban meghallgatták a magyarok véleményét, ezért tudtak felkészülni. Szerinte a kormány így védi meg a magyarokat is - ezen a ponton külön megemlítette a délvidékieket, akik épp a kerítés túloldalára kerültek. Azt könnyedén elintézte, ahogy a baloldaliak Szent István intelmeire vagy Ferenc pápa szavaira hivatkoznak: mint mondta, ezek a politikusok szívük szerint most is eltaposnák a kereszténységet. Ő is visszhangozta Orbán szavait, szintén arról beszélt, hogy Magyarországot megtámadták.

Tóbiás: diplomáciai mélypontra jutottunk

Közös európai megoldás kell, a határok védelmére ugyanúgy, mint a valóban menekülők megsegítésére - fogalmazott Tóbiás József. Az MSZP-frakcióvezető szerint konfrontatív politikával nem lehet egy ilyen helyzettel megbirkózni, márpedig "diplomáciailag olyan mélyponton vagyunk, amire a rendszerváltás óta nem volt példa". Köszönetet mondott azoknak a civileknek, akik a kormány helyett is példát mutattak a világnak az elmúlt hónapokban.

Rogán: méghogy álprobléma

Rogán Antal azzal kezdte felszólalását, hogy felolvasta a júniusi MSZP-s mondatokat arról, hogy a bevándorlás álprobléma. A Fidesz leköszönő frakcióvezetője az MSZP alternatív javaslatait bírálta: a szocialisták azt szeretnék, hogy európai katonák és rendőrök segítségét kérhessék, a kormánypárt azonban a magyar hadsereg jogainak kiterjesztését szeretné.

Orbán: megoldani nem tudjuk egyedül a helyzetet, kezelni igen

A menekült sem válogathatja meg az országot, ahova menni akar, a gazdasági bevándorlók esetében pedig még ennyire sem jön számításba a nemzetközi jog - válaszolta Orbán. A helyzetet szerinte Magyarország megoldani nem tudja, de kezelni igen. A kerítéstől azt várták, hogy ötödére-hatodára esik vissza a szerb-magyar határon az illegális határátlépések száma, de ennél sokkal jobban visszaesett - mondta. Azt már csak később tette hozzá, hogy így Horvátországon keresztül jönnek a menekültek, de ebből is levezette azt, hogy az MSZP a hibás: a szerb és a horvát határ védelmét azonban a katonaság nélkül nem lehet megvédeni, ahhoz azonban, hogy ekkora hatáskört kapjon a hadsereg, nem lett meg a parlamenti felhatalmazás. (Valójában a hadsereg jogkörét kiterjesztő javaslatot a Fidesz feles többséggel elfogadta, a négyötöd és ehhez az MSZP támogatása csak ahhoz kellett volna, hogy ne szeptember 4-én, hanem már egy nappal korábban elfogadhassák a javaslatot. A még nagyobb honvédségi hatáskörről ma fognak tárgyalni és szavazni.)

Nagy vita lesz a bevándorlók visszaküldéséről is Orbán szerint. Mint mondta, ha eljön ennek az ideje, akkor kemény vitákban kell majd bebizonyítani, hogy a menekültek Görögországból jöttek, és elérni, hogy ne bújhasson ki Görögország a felelősség alól.

Orbán üzent Horvátországnak is: röviden kitért arra, hogy ha a horvátok is szeretnének schengeni csatlakozást, akkor ezt Magyarország blokkolni fogja.

Ha az EU-csúcson minősített többséggel úgy döntenek, hogy mégis bevezetik a kvótarendszert, akkor az kötelező lesz számunkra is. Ekkor fel kell tenni a kérdést: mit tegyünk akkor, ha be kéne tartanunk egy olyan döntést, amit mi ellenzünk - mondta a miniszterelnök.

Már 34 fiatalt hazahívott a kormány

Az LMP-s Szél Bernadett saját napirend előtti felszólalásában a bevándorlás után a kivándorlásról beszélt. A kivándorolt magyarok fele nem tervezi, hogy visszatérjen Magyarországra, az itthon lévők 80 százalékában pedig felmerült az, hogy kivándorol - idézett egy olyan felmérést, amit saját pártja készített. Czomba Sándor erre válaszolva KSH-t idézett: ezek szerint alig 10 százalék mondja azt, hogy nem tervez hazatérést. Az EU-n belüli mozgást érdemesebb nem migráns-, hanem vendégmunkásmozgásnak tekinteni - mondta. Ráadásul egyetlen más európai ország sincs, amely programot indított a fiataljai hazacsábítására, nálunk pedig már nem huszonegynéhány, hanem 34 fő hazajött a Gyere haza, fiatal programban - büszkélkedett.

"Az öngyilkossági kísérlet Nyugat-Európában sikerült, az iszlamizáció visszafordíthatatlan" - kezdte napirend előttijét Harrach Péter. Szerinte a multikulturális társadalom megbukott, ha pedig tömegek idegen kultúrkörből beáramlanak, azok képtelenek egységes társadalmat alkotni. Válaszában Rétvári Bence megfejtette, miért támogatják a baloldaliak a bevándorlást: olyan statisztikákról beszélt, amelyek szerint a baloldali pártokra szavaz nyugaton a bevándorlók többsége.

Tóbiás József a dolgozói szegénységről tartotta napirend előttijét: ez 1990 óta nem volt ennyire magas. Nincs létbiztonság, az emberek túl sokat dolgoznak túl kevés pénzért, ezt pedig a rezsicsökkentés és az életpályamodellek legjobb esetben is csak konzerválni tudják. Ezért "azonnali fizetésemelést követelünk a magyar emberek részére" - mondta a szocialista pártelnök. Legalább 50 százalékos fizetésemelést kért mindenkinek, minimum 150 ezer forintos fizetéssel. Rétvári Bence erre azt válaszolta: az MSZP-nek ellenzékben mindig megvannak az ötletei, de utána kormányon úgysem azt csinálják.

A probléma egy igazságtalan világrend, ami önkényesen mozog az országokban, és nincs, ami megállítsa - kezdte Vona Gábor napirend előttijét. Szerinte el kell gondolkodni azon, ahogy a kormány "tétlenül, bénán" végignézte, ahogy a horvátok beküldik a migránsokat. Ő népszavazást szeretne, akár európai szinten is, ha az EU-csúcson a kvótarendszer mellett döntenek.

Rogán Antal visszatért a menekültügyre: szerinte a honvédségre, a rendőrségre és egy jó jogi szabályozásra együttesen van szükség. Ezzel már a következő vitát vezette fel - az ezek után következő kétharmados törvényjavaslat ad nagyobb felhatalmazást a honvédségnek és a bíróságoknak arra, hogy a horvát határt is hatékonyabban védhessék.Új feladatokat kap a honvédség

A napirend előtti felszólalások után egy új képviselő, a KDNP-s Hollik István mandátumigazolásával, valamint Simicskó István honvédelmi miniszteri eskütételével folytatódott a munka. Hollik István azt követően került be a parlamentbe, hogy a fideszes Papcsák Ferenc a jegybank felügyelőbizottságának elnöki tisztségére váltotta mandátumát.


Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. 

Rendőrségi jogosítványokat kaptak a válsághelyzetben dolgozó katonák

A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. Így például igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.

A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy a - a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve - külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

A parlament dönthet két fideszes képviselő, Rogán Antal és Németh Szilárd mentelmi jogáról is. Mindkét politikust Szilvásy György volt titokminiszter jelentette fel rágalmazás miatt. Az Országgyűlés több mint két évtizede alkalmazott gyakorlata az, hogy magánvádas ügyekben nem függeszti fel a mentelmi jogot, ez várható most is.

A szavazások után az azonnali kérdések és interpellációk hangzanak el, utóbbiak ezúttal is két órában.

Ezek után az ülés esti részében a képviselők több korábban tárgyalni kezdett javaslat módosító indítványait tárgyalják. Ma így ismét terítékre kerül az EU vezetőinek címzett üzenet a menekültügyről - erről holnap délelőtt szavazhatnak -, valamint az új közbeszerzési törvény, amelyben a közbeszerzési értékhatárokat is átírják. Mivel pedig ezek az értékhatárok szerepelnek a költségvetésben is, azt is át kell írni, erről is tárgyalni fognak már ma.

"Az öngyilkossági kísérlet Nyugat-Európában sikerült, az iszlamizáció visszafordíthatatlan" - kezdte napirend előttijét Harrach Péter. Szerinte a multikulturális társadalom megbukott, ha pedig tömegek idegen kultúrkörből beáramlanak, azok képtelenek egységes társadalmat alkotni. Válaszában Rétvári Bence megfejtette, miért támogatják a baloldaliak a bevándorlást: olyan statisztikákról beszélt, amelyek szerint a baloldali pártokra szavaz nyugaton a bevándorlók többsége.

Tóbiás József a dolgozói szegénységről tartotta napirend előttijét: ez 1990 óta nem volt ennyire magas. Nincs létbiztonság, az emberek túl sokat dolgoznak túl kevés pénzért, ezt pedig a rezsicsökkentés és az életpályamodellek legjobb esetben is csak konzerválni tudják. Ezért "azonnali fizetésemelést követelünk a magyar emberek részére" - mondta a szocialista pártelnök. Legalább 50 százalékos fizetésemelést kért mindenkinek, minimum 150 ezer forintos fizetéssel. Rétvári Bence erre azt válaszolta: az MSZP-nek ellenzékben mindig megvannak az ötletei, de utána kormányon úgysem azt csinálják.

A probléma egy igazságtalan világrend, ami önkényesen mozog az országokban, és nincs, ami megállítsa - kezdte Vona Gábor napirend előttijét. Szerinte el kell gondolkodni azon, ahogy a kormány "tétlenül, bénán" végignézte, ahogy a horvátok beküldik a migránsokat. Ő népszavazást szeretne, akár európai szinten is, ha az EU-csúcson a kvótarendszer mellett döntenek.

Rogán Antal visszatért a menekültügyre: szerinte a honvédségre, a rendőrségre és egy jó jogi szabályozásra együttesen van szükség. Ezzel már a következő vitát vezette fel - az ezek után következő kétharmados törvényjavaslat ad nagyobb felhatalmazást a honvédségnek és a bíróságoknak arra, hogy a horvát határt is hatékonyabban védhessék. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.