BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Díjcsökkentéseket jelentett be Lázár, ráküldik a Kehit a Közgépre

A menekültválságról beszélt Lázár János a huszonötödik Kormányinfón. A miniszter szerint Magyarország-ellenes szervezett akció folyik. Közös határrendészeti rendszer felállítátásra készülnek a visegrádi négyek - jelentette be. Azt is közölte: a bürokráciában több eljárás díját is jelentősen csökkentené, vagy teljesen ingyenessé tenné.

Huszonötödik alkalommal tartott kormányinfót Lázár János. A miniszter többször is kiemelte, hogy a mostanra szokásossá vált csütörtöki sajtótájékoztatóit a jövőben is folytatni fogja - miután Rogán Antalnak is kialakítanak egy külön minisztériumot, valóban felmerült a kérdés, hogy ő vagy Lázár fog felelni a kormányzati kommunikációért. Giró-Szász András azonban már nem lesz ott a többi sajtótájékoztatón: ő ma bejelentette, hogy beadta a lemondását.

A héten megérkezik a háromszázezredik bevándorló Magyarország határához - mondta a miniszter. A határzár azonban működik, jó gondolat volt - tette hozzá. Magyarország ellen szerinte egy szervezett akció zajlik, amit azzal támasztott alá, hogy az embercsempészek, "vagy valakik mögöttük" már nem a szerb határhoz szállítják a bevándorlókat. Lázár úgy véli: az, hogy már nem a szerb, hanem a horvát határ felé mennek a migránsok, jelzi, hogy "Magyarország-ellenes szervezett akció" folyik. Ha Horvátország nem tudja vagy nem akarja regisztrálni a területén áthaladó menekülteket, akkor nem csak a schengeni, hanem az EU-tagságuk is megkérdőjeleződik Lázár János szerint.

Orbán Viktor a múlt héten Bécsben tárgyalt az osztrák kancellárral és az alkancellárral, ezen a találkozón Lázár is részt vett. Nem kívánunk az osztrák belpolitikába beavatkozni - mondta a miniszter, de odaszúrt egyet az osztrákoknak: szerinte a közép-európai demokrácia még nem áll azon a szinten, hogy megengedhetnénk magunknak, amit az osztrákok tettek, hogy a kancellár kérésére nem találkozhattak a Szabadságpárt vezetőivel. Magyarország hamarosan képes lesz a határokat megvédeni - tette hozzá.

Közös határrendészeti rendszer felállítátásra készülnek a visegrádi négyek - jelentette be. Orbán Viktor ennek érdekében tesz a napokban diplomáciai lépéseket.

Magyarország nem jobb lesz, ha be kell fogadnia, az országnak nincs szüksége bevándorlókra, hogy versenyképesebb legyen - véli Lázár. Azt is elmondta: támogatják a szlovák kormányt a kvótarendszer megtámadásában.

Tovább tárgyalnak Paksról

A miniszter arról is beszélt: tegnapelőtt Brüsszelben tárgyalt. Mint véli, alapjogi és emberi jogi helyett gazdasági és versenyjogi viták lehetnek. Ilyenre lehet példa a paksi beruházás. Lázár azt mondta: "rendkívül konstruktív" tárgyalást folytatott a versenyjogi biztossal, de részleteket nem árult el. A kérdés az, hogy van-e állami támogatás, erről november 23-ig kell az Európai Bizottságnak választ adnia, ha pedig ez megtörténik, akkor azt kell már csak vizsgálni, hogy a közbeszerzési eljárás szabályos-e.

Csökkentik az ügyintézés díjait

A következő kormányülésen fontos téma lesz az európai uniós kifizetések ügye is. Idén minimum 8700-8800 milliárd forintot kifizetnek - ígérte. Azt is bejelentette: a bürokráciacsökkentés miatt holnap benyújt egy 110 jogszabályból álló csomagot. Egy másik csomaggal pedig az árakat csökkentené:  többek köztaz okmánycsere, a gépjármű-üzemeltetés,i papírok, az erkölcsi bizonyítvány, a felsőoktatási jelentkezés, vagy épp a tulajdoni lappal kapcsolatos eljárások lesznek ingyenesek vagy legalább olcsóbbak.

A Kehi vizsgálja a Közgépet

A Közgéppel kapcsolatos OLAF-vizsgálatról azt mondta Lázár: semmiféle rendkívüli helyzet nincsen, a kormány pedig áll az OLAF rendelkezésére. Szerintük a csalás elleni hivatal téved, de vannak olyan kételyek, amelyek vizsgálatot érdemelnek, ezért a Közgép és más útépítő cégek elleni kifogások kapcsán soron kívüli Kehi-vizsgálatot rendelnek el. Ami a visszafizetési tételeket illeti: százmilliárdos összegekről van szó.

Átírhatják a költségvetést a VW-botrány miatt

Magyarország nem tudja elkerülni, hogy ne legyen rá hatással a Volkswagen-botrány - mondta a miniszter. A magyar kormánynak folyamatosan együtt kell működnie a győri Audi-gyárral. Azon kívül, hogy segíteni kell ezeket a cégeket, arra is fel kell készülni, ha a magyar gazdasági növekedésből kisebb részt tudnak vállalni ezek a cégek - fogalmazott. A kormánynak ezért a következő 2-3 hónapban foglalkoznia kell azzal, hogy a 2016-os költségvetésben elfogadott számok hogyan módosulnak a botrány miatt. Az autógyárakat nem segítik ki közvetlenül, de az nem kizárt, hogy megpróbálnak kidolgozni egy autóipari tervet. "A gazdasági növekedéshez meg fogjuk találni a megfelelő eszközöket, szó sincs megszorításokról" - fogalmazott.

Kisegítik a BKV-t

A kormány mindent megtesz, hogy a BKV működőképességét megőrizzék - ígérte Lázár. Mint mondta, a gazdasági valamint a fejlesztési minisztérium is tárgyal a fővárossal a közlekedési cégről.

Megszüntethetik a NAV regionális igazgatóságait

A NAV regionális igazgatóságainak megszüntetése napirenden van - közölte a miniszter. Ez a rendszer szerinte nem volt hatékony. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy ez hány állást érint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.