BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy új megyét hozhat létre a kormány

A NAV átalakításával, az útépítésekkel, az elektronikus közigazgatással és a sportberuházásokkal is foglalkozott a kormány - erről is beszámolt Lázár János az immár 27. alkalommal megtartott Kormányinfón.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Egy új műfajt vezetett be a kormány: azokon a heteken, amikor a kormány nem ülésezik, tematikus kormánynapokat tartanak, ezeken egy-egy szakterület jelenét és jövőképét elemzik - jelentette be Lázár János. Tegnap a NAV átalakításáról, az útépítésekről, az elektronikus közigazgatásról, valamint a sportberuházásokról volt szó.

A miniszter megemlítette Pest megye különleges helyzetét: mint mondta, a következő uniós költségvetési ciklusban, 2020-tól Budapest és az agglomeráció fejlettsége miatt Pest megye már nem kaphat a fejletlenebb részei számára elegendő támogatást. A kormány munkacsoportot jelöl ki, legkésőbb 2016-ban megszülethet a döntés Pest megye és Budapest elválasztásáról. Arról is dönteni kell, hogy új megye jön-e létre, vagy a megye széli városok a szomszédos megyékhez csatlakozhatnak. Erre példának Nagykőröst hozta fel, ahol évek óta lobbiznak azért, hogy a szomszédos Bács-Kiskun megyéhez kerülhessenek át. A megye településeinek vezetőivel folytatott egyeztetés után kétharmados törvényben kell rendezni a kérdést, vagyis néhány ellenzéki szavazatra is szükség lesz az átalakításhoz.

A jövő keddi kormányülés fő napirendi pontjai közt fog szerepelni a Testnevelési Egyetem helyzete is a ma éjszakai tűz után - közölte a miniszter. Mint mondta, ez alkalmat ad arra is, hogy az egyetem fejlesztési koncepcióját áttekintsék.

Orbán Viktor ma délután tárgyal Brüsszelben az európai migránshelyzetről. A magyar-horvát határon elkészült a biztonsági határzár - közölte Lázár János. Azt is hozzátette: a mai tárgyalásokon dőlhet el, hogy milyen további lépések jönnek a horvát határnál. A kormány a napokban dönthet a horvát-magyar határszakasz lezárásáról.

Kezdődik a földprivatizáció

A kormány következő hónapjai legfontosabb feladatának nevezte Lázár a földügyek rendezését. Ismét azt hangoztatta: a földeket meg kell védeni, különben külföldiek vásárolhatják meg azokat - ezért van szükség a földprivatizációra. Ma délután indul el az a program, amelynek keretében mintegy 380 ezer hektárnyi földet privatizálhatnak, ez a földterületek 20 százalékát jelenti. Várhatóan ma este kerül nyilvánosságra az első hat megye parcelláinak adatai. Győr-Moson-Sopron, Vas, Heves, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az érintettek. Elsőképp november 16-án indulnak az árverések a hat megyeszékhelyen, majd mint a 23 megyei jogú városban folytatják. Áron aluli értékesítés elképzelhetetlen - ígérte. Az állam az MFB-n keresztül az első etapban 150 milliárd forint összegben hitelkeretet biztosít, egy 20 éves futamidejű hitelt kínálnak. Az első tíz évben 1,95 százalékos kamaton lesz ez hozzáférhető, a második tíz évre az MFB fog egy kedvezményes hitelt biztosítani (hogy pontosan mekkora kamattal, arról csak annyit mondott, hogy 2 százalék körül lesz az is). A földhitel minimális összege 3 millió forint, a maximális összeg 300 millió forint egy földművesnek. Az érintettek a Budapest Bankon keresztül intézhetik a hitelfelvételt november 15-től. Akinek van érvényes haszonbérleti szerződése, annak 10 százalékos önerő kell, akinek nincs, annak 20 százalékos.

Néhány napja 2700 olyan terület adatai jelentek meg, amelyek 3 hektárnál kisebbek, így nem kell árverést kiírni rájuk, csak nyilvánosan ajánlatot tenni. Ma további 3700 ilyen parcella adatai lesznek nyilvánosak.

Egyszerűbb lehet az ügyintézés

A kormány tízmilliárd forintot költ el az új kormányablakok felállítására, miután idén már másik tízmilliárdot költöttek el a kistelepülési egyszerűbb ügyintézésre. 2016-tól az e-kártya bevezetésének lehetőségével lehet jóval egyszerűbb a digitális ügyintézés. Éves szinten felmenő rendszerben akár 200 ezer e-kártyát is kiadhatnak.

Jöhet egy újabb adóreform

Tállai András kormánybiztosként december 31-ig fog javaslatot tenni a NAV átalakítására - jelentette be Lázár. A szervezeti és személyzeti átalakítások mellett azonban egy nagy, átfogó adózási reformra is sor kerülhet: az, hogy az szja-t elkészíti a NAV, vagy az, hogy megkülönböztetik a rossz és a jó adózókat, csak rövid távon megoldás. 2017-18-ban léptetnének hatályba egy jelentősebb adóreformot. Az elektromos autók adókedvezményéről is döntött a kormány.

Az egyházakkal is konzultál a kormány az EU-pályázatokról

Tisztázni kell, hogy az új uniós pályázati rendszer lehetőség vagy nyűg - mondta Lázár. Ezért a következő hetekben gyors konzultációt tartanak a különböző ágazati, illetve önkormányzati szervezetekkel az eddigi tapasztalatokról. Bevonják az egyeztetésekbe a történelmi egyházakat is, ezt Lázár azzal indokolta, hogy az ő intézményfenntartói tapasztalataikra is kíváncsiak.

A lakosság saját tulajdonú lakásainak energetikai korszerűsítése is szóba került: ehhez a kormány visszatérítendő hitelt biztosíthat.

A kérdésre, nem összeférhetetlen-e, hogy Andy Vajna kormánybiztosként megvásárolja a TV2-t, Lázár annyit felelt: az egyéni gazdasági döntéseket a kormány nem kommentálja. "Nem hiszem, hogy helyes lenne, ha a kormány piaci folyamatokba avatkozna" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e digitális különadó, Lázár azt válaszolta: a 2016-os adótörvényeket elfogadta a parlament, azoknak a részletei már ismertek. A későbbi évekre vonatkozó tervekről nem ejtett szót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.