BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életbe lépett a C-terv, akig mennek el a menekültek Horvátországból

Amióta Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet a menedékkérőket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot - közölte a horvát sajtó.

Miután a magyar kormány pénteken éjfélkor elrendelte a magyar-horvát zöldhatár lezárását, Horvátországból a legtöbb migráns a macelji és muraszerdahelyi határátkelőkön lépett be Szlovéniába, továbbá 642-en a Zágrábhoz közeli Breganán - közölte a szlovén rendőrség.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott: Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha kétszázzal több, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez.

Vasárnap a szerb-horvát határon lévő opatováci befogadóállomásról Csáktornyára egy újabb vonat érkezett tele migránsokkal.

Sefic kijelentette: az áteresztés üteme attól függ majd, hogy Szlovéniában milyen gyorsan tudják lefolytatni a regisztrációt, valamint, hogy mennyi bevándorlót tudnak Ausztria felé irányítani.

A szlovén kormány szombaton elrendelte a hadsereg határra vezénylését is, a tényleges katonai közreműködésre azonban csak abban az esetben lesz szükség, ha a migránsok ellenőrizetlenül, a zöldhatáron próbálnának meg Szlovéniába jutni. A hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Azokat a migránsokat, akik szombaton lépték át a szlovén-horvát határt, a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentilj tranzitközpontba szállították, ahol gyalogos-csoportokban, ellenőrzötten engedték őket Ausztria felé. A tranzitközpont fűthető sátrakból áll, és 2000 fő befogadására alkalmas.

A nemzeti védelmi szolgálat szerint Szlovénia jelenleg 5 napra elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására.

Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta - közölte a magyar kormányszóvivő a ma délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.