BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kósa a menekültügyről: Sztálin szelleme kísért Brüsszelben

A menekültek kvótarendszerének elutasításáról vitáztak a parlamentben. Ma szóba kerül még a magáncsőd, a termékbemutatók és a csődtörvény is.

Visszatértek a menekültügyre a parlamentben: ma tárgyaltak az uniós kvótarendszerről - pontosabban annak az elutasításáról.

Az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerint ugyan még csak terv a migránsok elosztásáról szóló EB-javaslat, de veszélyes terv, és Magyarország számára elfogadhatatlan. Hörcsik Richárd emlékeztetett arra, hogy szubszidiaritás elve alapján a döntéseket az unió polgáraihoz minél közelebb kell meghozni. A tagállami parlamentek sárga lapot mutathatnak a szabálytalankodó brüsszeli bizottságnak - fogalmazott. Szerinte "a magyar emberek döntöttek, a határokat meg kell védeni, és ehhez nem ad segítséget a kvótákról szóló uniós terv". A bizottsági elnök szerint a bizottság nem igazolja kielégítően, hogy a kvótarendszer hatékonyabb eljárást eredményezne, illetve többletértékkel bírna. Kósa Lajos fideszes vezérszónok is sárga lapos figyelmeztetésről beszélt. Ő ennél már tovább is ment: azt mondta, "Sztálin elvtárs szelleme kísért Brüsszelben", ugyanis csak diktatúrákban dönthetik el, hogy más országokba hány embert küldenek.. "Mi is megéltük azt, hogy legyőzött országként rajtunk kívül álló hatalmak döntöttek arról, hogy Szlovákiából magyarokat telepítenek Magyarországra önkényesen vagy Magyarországról különböző nemzeti kisebbségeket deportálnak" - fogalmazott.

A szocialisták szerint az, ahogy a kormány kezeli a menekültügyet, nem csak embertelenséget jelent, hanem azt is, hogy az országot elszigeteli Európában. Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt közölte:támogatják a felülvizsgálatot, de a cél nem lehet a kvótarendszer megakadályozása. Azt szeretnék, ha megvalósulna az egységes kvóta - mondta. A jobbikosok pedig arról beszéltek: a migránsok semmilyen befogadását nem tartják elfogadhatónak. Szerintük az elmúlt tíz évből nem lehet háromnál több olyan példát felhozni, amikor az EU gyorsan volt képes lépni. Az MSZP-s Heringes Anita volt az első, aki Ferenc pápát idézte - amivel villámgyorsan ki is váltotta a gyors vitát a politikusok kereszténységéről, ez aztán odáig fajult, hogy a KDNP már azt emlegette, miért nem akkor figyelnek a pápára, amikor a család szentségéről van szó.

Fellazítják a magáncsőd szabályait

Miután túljutottak a menekültügyi vitán, a magáncsődről kezdtek el tárgyalni. A kormány tervezetét azután nyújtották be, hogy kiderült: alig választják a magáncsőd lehetőségét. Most jócskán fellazítanák ennek a szabályait. Völner Pál államtitkár azt mondta vitaindító felszólalásában: az eljárások egyszerűsítése és gyorsítása mellett a kormányzati kommunikációt is aktívabbá tennék.

Az új szabályokkal engedélyeznék, hogy az első ütemben kezdeményezhető adósságrendezési eljárásoknak 2016. március 1-jéig póthatáridőt adjanak. A törvénymódosítás azt is kimondaná: úgy kell elkészíteni az adósságtörlesztési tervet, hogy az adós lakhelyére vonatkozó jelzálog- vagy lízingszerződések megtérülését a hitelező számára csak a futamidő végéig kelljen biztosítani. Ha a szerződéseket már korábban felmondták, az adóst akkor is megilletné az a kedvezmény, hogy a hitelező számára a minimális megtérülést olyan időszak alatt teljesítse, ami megfelelne a futamidő hosszának.

A kormánypárti felszólalók arról beszéltek a vitában: a média és a bankok felelőssége elsősorban az, hogy kevesen választották eddig a magáncsőd lehetőségét - az ellenzékiek szerint túl szigorúak voltak az eddigi szabályok, az adósok nagy köre nem tudta igénybe venni ezt a lehetőséget.

Ne csapják be az időseket

Később a termékbemutatókról vitáztak, a KDNP javaslatával nehezebb volna az árubemutatók keretében terméket értékesíteni tisztességtelenül. Persze nagy vita nincs erről a kérdésről, a pártok egyetértenek abban, hogy nagyobb szigorra van szükség. Harrach Péter a javaslatot beadók nevében úgy mutatta be a tervet: koruk miatt könnyebben megtéveszthető embereket csapnak be gyakran az árubemutatókon. A többségében nyugdíjas érintetteket elviszik egy utazásra, majd rendkívül jónak mondott, durván magas árat mondanak a termékekre, amiből kis kedvezményt kínálnak, majd arra hitelszerződést. Az esetek több, mint 60 százalékában történt jogsértés, valamint több mint 50 százalékban valamilyen egyéb tisztességtelen gyakorlat, például azonnali döntésre kényszerítés - állította. Ha elfogadják a javaslatot, a cégeknek kötelező lesz ügyfélszolgálatot fenntartani, személyes vagy írásbeli, telefonos, e-mailen keresztüli ügyintézési lehetőséget biztosítani. Módosítják a reklámtevékenység feltételeinek törvényét is: megtiltják azt, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést ajándéksorsolással reklámozzák. A hitelintézeti törvényt is átírják, így tilos lesz az árubemutatón hitelszerződést kínálni.

Lézeres agystimulátort, különleges takarítógépet is sóztak már rá idős fogyasztókra, akik azt is érezhették, hogy nem tudnak hazajutni, ha nem vásárolnak - mondta Kara Ákos államtitkár. Később a vitában szóba került négyszázezer forintos mágnesterápiás matrac, és olyan fenyegetés is, amikor állítólag azt mondta a termékbemutató szervezője az ügyfélnek: "Ha holnap rákos lesz, én pofán röhögöm, ő meg mit csinál? Sír."

Ezután a csődtörvény módosítására tértek át. Már eddig is szigorították a felszámoló szervezetetkkel szembeni szakmai követelményeket, és folyamatosan zajlik a felszámoló szervezetek rendszeres szakmai elszámoltatása - fogalmazott Fónagy János államtitkár a vitában. A mostani törvényjavaslat a felszámoló biztossá kinevezés szabályait szigorítja.

A napot közlekedésügyi törvények átírásával zárták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.