BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adták még át az osztrákok a halálkamion ügyét a magyaroknak

Egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés az osztrák hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy Ausztria átadná a magyar hatóságoknak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását - közölte a Legfőbb Ügyészség. A magyar vádhatóság ugyanakkor hangsúlyozta: folyamatosan együttműködnek az osztrák ügyészséggel az ügyben.

Az eisenstadti ügyészség csütörtökön jelentette be, azt szeretnék elérni, hogy az egész eljárást a magyar hatóságok végezzék, ezért kérelemmel fordulnak a magyarországi illetékesekhez. Az osztrák fél rávilágított: az ügy átadása az osztrák eljárás átmeneti lezárását jelentené.

Az ausztriai ügyészég szóvivőjének indoklása szerint az Ausztriában lefolytatható bizonyítási eljárás már javarészt lezárult vagy éppen lezárás előtt áll. Kiemelte azt is, hogy a migránsok már a magyar útszakaszon meghaltak, tehát az erőszakos cselekmény elkövetésének helyszíne Magyarország volt.

Az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. A menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába. A szakértők már a halottak több mint a felét azonosította, a vizsgálat azonban még nem fejeződött be. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.