BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tárki: sokkal kisebb az idegenellenesség, mint a menekülthullám előtt

Drasztikusan csökken azok aránya, akik nem engednék be az országba a menedékkérőket, a szírekkel szemben elfogadóbb a többség, mint a többi arabbal szemben.

A magyarok több mint egyharmada idegenellenes, a mérlegelők a határon túli magyarokkal a legmegengedőbbek, a szírekkel pedig toleránsabbak, mint a nyár óta Magyarországon megfordult többi menedékkérővel szemben – derül ki a Tárki kutatásából, amelyet a Népszabadság szemlézett.

Idén áprilisban a megkérdezett ezer embernek a 46, júliusban a 39, október végén pedig a 36 százaléka választotta azt az idegenellenes állítást, miszerint az országba menedékkérő ne tehesse be a lábát. Ám a „menekültbarátok" aránya is csökkent a nyári felmérés óta, pedig akkor is mindössze ötszázaléknyian voltak. Egyre többen vannak viszont azok, akik mérlegelnék, kiket engednének be, és kiket nem. Már nyáron is ők alkották a többséget (56 százalék), de azóta tovább nőtt az arányuk.

Az arab származásúakkal még mindig nagyon ellenségesek az emberek, érdekes azonban, hogy a szíreket megkülönböztetik a többi, Magyarországra érkező migránscsoporttól, velük valamelyest elfogadóbba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.