BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb, de egyszerűbb határellenőrzéseket kér Brüsszel

Az új terv az EU-ba utazó harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó határforgalom-ellenőrzési eljárások megkönnyítését és megerősítését szolgálja.

Az Európai Bizottság ma előterjesztette a határregisztrációs rendszer létrehozásáról szóló rendeletre irányuló felülvizsgált javaslatát. A terv az EU-ba utazó harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó határforgalom-ellenőrzési eljárások megkönnyítését és megerősítését szolgálja.

A javasolt rendszer lehetővé teszi majd az engedélyezett rövid távú tartózkodások hatékony kezelését, a határellenőrzés automatizáltságának fokozását, valamint az okmányokkal vagy a személyazonossággal való visszaélés eredményesebb felderítését. A rendszer a bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napos, rövid tartózkodás céljából a schengeni térségbe belépő nem uniós polgárokra vonatkozik.

A rendszer rögzíti az utazó nevét, úti okmányának típusát, biometrikus adatait, valamint a belépés és a kilépés idejét és helyét. Ez megkönnyíti a határátlépést a jóhiszemű utazók számára, valamint elősegíti az engedélyezett tartózkodási időt túllépő személyek felderítését és az okmányokkal nem rendelkező személyek azonosítását a schengeni térségben. A rendszer emellett a beléptetés esetleges megtagadását is rögzíti.

A határregisztrációs rendszer felváltja az útlevelek kézi lebélyegzésének jelenlegi rendszerét, amely időigényes, nem nyújt megbízható adatokat a határátlépésekről és nem teszi lehetővé az engedélyezett tartózkodási időt túllépő személyek felderítését vagy az úti okmányok elvesztésének, illetve megsemmisítésének kezelését.

A javasolt rendszer alfanumerikus és biometrikus adatokat tárol (ez egy négy ujjnyomatból és az arcképből álló adathalmaz). A rendszer megfelelő adatvédelmi biztosítékokat és szigorú hozzáférési feltételeket ír elő, az uniós adatvédelmi szabályokkal összhangban. A rendszer a nemzeti hozzáférési pontokból és az azokkal összekapcsolt központi adatbázisból épül fel. A határregisztrációs rendszer és a VIS (Vízuminformációs Rendszer) interoperábilis módon fog működni. A rendelettervezet értelmében a tagállamok bűnüldöző hatóságai és az Europol számára szigorú feltételek mellett engedélyezhető a határregisztrációs rendszerhez való hozzáférés.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.