BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: akik együtt élnek, de nem akarnak gyereket, azok nem család

A kereszténység olyan hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartani, mert nélküle "nem éltük volna túl az elmúlt ezer évet" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Expresso című portugál lapnak adott interjúban.

"Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (...) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat" - jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarországon már négy éve elfogadták az alaptörvényt, és az emberek elégedettek. Senki sem akar változtatni a szabályokon, vagyis az alkotmány jól működik - mondta a miniszterelnök az interjúban. (Az alkotmányt egyébként öt éve fogadták el.)

Magyarország a szerb, a horvát és a román határon is védelmezi az EU-t - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezzel érvényt szerez a schengeni egyezménynek, mégis kritizálják. Emlékeztetett: Magyarország megpróbálta határzár nélkül megoldani a helyzetet, a migránsok azonban ezt "nem fogadták el", ezért kellett "falakhoz" folyamodni.

A Törökországgal kötött megállapodásról Orbán Viktor azt mondta, hogy az szükséges, és támogat minden olyan állammal megkötött kétoldalú egyezményt, ahonnan menekültek érkezhetnek Európába. Fizetni is jó döntés volt a törököknek - tette hozzá, mert egyedül nem tudják kezelni a migrációs nyomást.

Orbán Viktor leszögezte: a szabad mozgás az EU legfontosabb része, ezért is kell megvédeni a külső határokat.  "Aki a szabad mozgás híve, annak a falakat és határellenőrzést is támogatnia kell, ez a magyar álláspont" - fogalmazott. Orbán nem tart attól, hogy az unió szankcionálja Magyarországot, mert az EU nem a Szovjetunió. Hozzáfűzte: az unió alaptörvénye kimondja, hogy minden, az alkotmányos identitásra vonatkozó döntés a tagállamok hatáskörébe tartozik, tehát ha egy kötelező kvótarendszert akarnak bevezetni, meg kell változtatniuk ezt a jogszabályt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.