BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU nem hajlandó így tárgyalni Nagy-Britanniával

Az EU nem fog tárgyalni Nagy-Britanniával a britek kilépéséről az EU-ból, amíg nem jelentik be hivatalosan is a távozási szándékot - jelentette be Angela Merkel, Francois Hollande és Matteo Renzi.

David Cameron távozó brit miniszterelnök ma azt közölte: csak a következő, ősszel felálló brit kormány kezdheti el megtárgyalni, hogy milyen viszonyt szeretnének a kilépés után az EU-val, a kilépési szándékot pedig hivatalosan csak ez után jelenthetik be. A német és az olasz kormányfő, valamint a francia elnök találkozója után Angela Merkel azt közölte: amíg nincs hivatalos bejelentés, nem tárgyalnak sem hivatalosan, sem a színfalak mögött a Brexitről Cameronékkal.

Azt mindhárom ország vezetője elmondta: a legrosszabb a bizonytalanság, a briteknek hamar nyilatkozniuk kell.

A tárgyalások a kilépésről a szándék hivatalos bejelentésekor kezdődhetnek. Két éven át tarthatnak, hacsak meg nem hosszabbítják. Ha addig nem lenne megegyezés, akkor Nagy-Britannia egyszerűen minden kedvezmény nélkül kiesne az EU-ból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.