BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több stadion, csak három vidéki helyszín - átírták az olimpiai terveket

Dél-Pest mellett a Városliget, a Puskás Stadion környéke és Óbuda is fontos szerepet kaphat, ha Budapesten rendezik a 2024-es olimpiát.

Nem jó ötlet egy helyre zsúfolni az olimpia minden létesítményét - ennek a belátása derül ki a 2024-es pályázat új tervéből, amelyet most fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. Tehermentesítenék Dél-Pestet, az indoklás is kitér arra, hogy ha a legtöbb fontos központ egy helyen volna, az túl nagy kihívás volna a közlekedésszervezésben.

Újdonság, hogy már csak három vidéki helyszínnel számolnak, Székesfehérvár kikerült a helyszínek közül. Szegeden kajak-kenu, Debrecenben kosárlabda és röplabda, Győrben pedig kézilabda és kosárlabda lenne.

Budapesten a Csepel-sziget bejárata előtt épülne fel az 50 ezres atlétikai stadion, és az olimpiai falu is ezen a környéken lehet. Ennek a közvetlen közelében építenék fel a Budapest Teniszközpontot, valamint a 12 500 férőhelyes Olimpiai Arénát. A másik fontos központ a Puskás Ferenc Stadion és környéke lenne. Az új Puskást 68 ezresre tervezik, mellette a Papp László Sportaréna már készen áll. A SYMA Rendezvényközpontban 10 ezres csarnok készülhet. A Hungexpónál két, 8-8 ezres csarnok épülne, és a médiaközpontot is ide tennék át Dél-Pest helyett. Foci a Puskás mellett a ferencvárosi pályán és a Bozsik Stadionban is lenne, ami azért is érdekes, mert a kispesti stadion azon kevés egyike, amelyet még nem építettek át az elmúlt években.

A vízilabdát a Hajós Alfréd uszodában játszanák, de a döntőket az új terv a Dagályba vinné el. Az Óbudai-szigeten építenék fel ideiglenesen a 9 ezres Óbuda Arénát az ökölvívás számára. Nem messze onnan épülhet meg az ötezres Óbudai Velodrom a pályakerékpárosoknak.

A Városligetben 12 ezres strandröplabdaközpontot építenének fel, szintén úgy, hogy az olimpia után lebontanák. A Népligetben egy új aréna, valamint egy tízezres gyeplabdaközpont lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.