Közélet

Hajtóvadászat indult a berlini merénylet elkövetője után

A rendőrség nagy erőkkel keresi a berlini karácsonyi vásár merénylőjét, miután az eddigi feltételezett tettest szabadon engedték - írja a BBC.

A német rendőrség továbbra is üldözi a hétfői berlini vásár merénylőjét, aki 12 embert megölt, 49-et pedig megsebesített - adta hírül a BBC.
A hatóságok elengedték az egyetlen fogva tartott gyanúsítottat, mondván, nincs bizonyíték arra, hogy köze lett volna a támadáshoz. Most azt mondják, egynél több gyanúsított lehet szökésben, valószínűsíthetően felfegyverezve, ezért a biztonsági erők fokozták a készültséget a német fővárosban.

Az Iszlám Állam kijelentette, az egyik harcosa követte el a merényletet, de erről bizonyítékkal nem tudott szolgálni. Az előző gyanúsított, a pakisztáni nemzetiségű Naved B tagadta, hogy bármi köze lett volna a támadáshoz. A rendőrség közlése szerint nem volt olyan kriminalisztikai nyom, amely Navedet a járműhöz kötötte volna, ezért nem sokkal a letartóztatása után kételyek merültek fel a bűnösségével kapcsolatban.

"Senki nem nyugodhat addig, amíg az elkövetőt vagy elkövetőket el nem kapták" - nyilatkozta a német médiában a belügyminiszter, Thomas de Maziere. Michael Mueller berlini főpolgármester közölte, fokozzák a biztonsági intézkedéseket a vásárokon, hogy megelőzzék a hasonló támadásokat. Érdemes nyitott szemmel járni, de nem kell pánikolni, biztonsággal lehet közlekedni a közterületeken - mondta a főpolgármester.

Az Iszlám Állam elismerte felelősségét a merényletben az Amaq hírügynökségen keresztül, ahol azt állították, az egyik "katonájuk" hajtott bele a tömegbe, "válaszul a azokra a felhívásokra, melyek a koalíció országainak megtámadására irányulnak". Ennek ellenére az ISZ nem tudott bizonyítékot felmutatni, és a támadót sem nevezte meg. Peter Frank szövetségi főügyész szerint a támadás stílusa és a célpont választása iszlám szélsőségesekre utal. Ennek ellenére a belügyminiszer óvatosan reagált: a nyomozás jelenleg is több szálon zajlik.

A támadás hétfő este történt a Breitscheidplatz-on minden évben megrendezésre kerülő berlini vásáron, ahol egy kamion belehajtott a tömegbe, 12 ember halálát okozva. Megsérült továbbá 49 ember, legalább 12-nek súlyos az állapota.

A teherautó eredeti sofőrjét, a lengyel Lukasz Urbant holtan találtálk az anyósülésen, testén lőtt és szúrt sebekkel. A Bild című német lap biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta szerdán, hogy valószínűleg még élt a kamionsofőr, amikor a támadó a tömegbe hajtott, és megpróbálhatta megakadályozni a merényletet. Urban dulakodott a támadóval és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy életeket mentsen. Az ismeretlen elkövető kést rántott, többször megszúrta, és amikor a 40 tonnás jármű a vásár területén óránkénti 65 kilométeres sebességgel, lekapcsolt reflektorral megtett mintegy 80 méteres út után megállt a Budapest utcán (Budapester Strasse), egy kis kaliberű lőfegyverrel, egyetlen lövéssel megölte.

A Bild ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, nem lehet kizárni azt a verziót, hogy végig Lukasz U. vezette a kamiont, és a merénylő fegyverrel kényszerítette arra, hogy belerohanjon a tömegbe.
   
A támadó elmenekült, a gyilkos fegyver sem került elő, azonban a rendőrségnél arra számítanak, hogy sikerül gyorsan feltárni az ügyet. A bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezetének (Bund Deutscher Kriminalbeamter - BDK) elnöke, André Schulz, kedd este a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, a rendőrökhöz hasznos értesülések jutottak el és sok támpontjuk van, így lehet bízni abban, hogy akár már szerdán vagy a közeli jövőben újabb gyanúsítottat vesznek őrizetbe.

A legfrissebb hírek szerint egy útlevelet találtak a tömegbe hajtó kamion ülésén, ez alapján most egy tunéziai menedékkérőt köröz a német rendőrség.

hajtóvadászat merénylet Berlin IS Karácsonyi Vásár
Kapcsolódó cikkek