Egy erősen fertőző betegség szedi áldozatait a tenyésztett és vadon élő tilápia halak között, amely a világ egyik legfontosabb emberi fogyasztásra szánt hala. A betegség megjelenése aggodalomra adhat okot, ezért a tilápia-vásárló országok jobban teszik, ha felkészülnek előre az esetleges veszélyekre gyakoribb diagnosztikai vizsgálatok, egészségügyi engedélyek érvényesítése, karantén rendelkezések, eltávolítási tervek formájában – figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) globális információs és korai előrejelző rendszere.
A „tilápia tavi vírus” már öt országban és három kontinensen van jelen hivatalosan: Kolumbia és Ecuador, Egyiptom, Izrael és Thaiföld. Miközben a közegészségre nem jelent veszélyt, a fertőzött állatokra annál inkább. 2015-ben több mint 6 millió tonna tilápia került kereskedelmi forgalomba, majdnem 10 milliárd dollár értékben.
A tilápia exportáló országok ébersége kulcsfontosságú, hogy a kereskedelem során betartsák az állategészségügyi protokollokat, jegyzi meg az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Aktív megfigyelőprogramokat kell indítani, hogy megállapítható legyen a vírus jelenléte, földrajzi kiterjedése, és a további rizikófaktorok azonosítása.
Jelenleg ilyen aktív figyelőrendszer működik Kínában, Indiában, Indonéziában és hamarosan a Fülöp-szigeteken is. Izraelben kutatások zajlanak az állatok magas arányú pusztulásának okát keresve, továbbá a privátszektor már a vakcina gyártásán dolgozik.
Egyelőre tisztázatlan, hogy a betegség a fagyasztott hal révén is terjedhet-e, mindenesetre „valószínű, hogy a vírus szélesebb körben fertőz majd, ezzel világszerte jelentősen veszélyeztetve a tilápia termelést,” olvasható a FAO figyelmeztetésben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.