BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld tükröt tartottak Trump orra elé

Amerikának tennie kell azért, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon – ezt kormányzati szakértők fogalmazták meg a párizsi klímaegyezményből kihátráló Donald Trump számára. Igaz, abban már nem biztosak, hogy érti is az üzenetet.

Pár napot várhatott volna a washingtoni adminisztráció, mielőtt feladja a párizsi klímaegyezmény felmondásáról szóló levelét. Bár a döntést a klímaváltozást úri huncutságnak minősítő Donald Trump már hónapokkal ezelőtt meghozta, annak megváltoztatására lett volna egy kis esély, ha az elnök szembesül a kormány számára készített tudományos jelentés megállapításaival. Tizenhárom szövetségi intézmény tudósai foglalták össze tapasztalataikat a témában, s bár 545 oldalas jelentésük egésze még nem publikus, fő megállapításaikat közölték: eszerint az amerikaiak már most is a saját bőrükön érzik a globális felmelegedés negatív hatásait, az átlaghőmérséklet emelkedése jelentősen felgyorsult 1980 óta, s az utóbbi másfél évezred legforróbb évtizedeit élik.

Forrás: AFP

A washingtoni jóváhagyásra váró jelentés nyíltan cáfolja a Trump és környezete által hangoztatott érvelést, miszerint nem igazolható az emberi tevékenység hatása a felmelegedésre, valamint hogy ennek lefolyását nem lehet megbízható eszközökkel és módon előre jelezni – írja a The New York Times. A lap megszerezte a jelentést, melyben nem a Trump által rendszeresen fölemlegetett hamis hírként, hanem konkrét tényként kezelik a felmelegedés problematikáját, amelyet több tízezer tudós több ezer tanulmánya bizonyított tényként kezel, s amelyet a tengerfenéktől a légkör legfelsőbb rétegéig terjedő részletes vizsgálatok is alátámasztanak.

Az emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátása az első számú felelős a felmelegedésért – állapítják meg a jelentésben, melyet négyévente készítenek el a klímaváltozással foglalkozó nemzeti intézmény (NCA) szervezésében. A jelentést a nemzeti akadémia is ellenjegyezte, annak jóváhagyása a kongresszus feladata lesz. Az elkészítésében részt vevő tudósok közül többen megerősítették, hogy nyomás alatt dolgoztak, ennek ellenére a dokumentáció az eddigi legvilágosabb és legközérthetőbb a maga nemében. Ha minden marad a régiben, akkor az évszázad végére az Egyesült Államokban az átlaghőmérséklet 2,8–4,8 Celsius-fokkal fog megemelkedni, s a már most érezhető egyre extrémebb körülmények, pusztító hőhullámok és elsöprő erejű viharok mindennapossá válhatnak, ahogy az aszály és az áradások is. Mindent a szélsőségek jellemeznek majd: a szárazabb területekre az elsivatagosodás, a csapadékosabb régiókra az özönvízszerű esőzések várnak. Arra is figyelmeztetnek, hogy már 0,5 Celsius-foknyi felmelegedés is pusztító hatással jár. Az Arktisz jégtakarójának felolvadása és Alaszka felmelegedése kétszer akkora sebességgel zajlik most is, mint amekkora a tőlük délebbre fekvő területeken jellemző.

https://www.vg.hu/velemeny/mindig-szuksegunk-lesz-parizsi-megallapodasra-2-559492/

A jelentés készítői nem léptek ki a szerepkörükből, megbízásuk a problémák felvetésére és értékelésére szorítkozott, így ajánlásokat sem fogalmaztak meg a Fehér Ház számára. Leszámítva azt a megjegyzést, hogy a felmelegedés semmiképpen sem haladhatja meg a 2 Celsius-fokot, amely felett egyöntetű álláspont szerint valódi katasztrófahelyzet fenyegeti a Földet és lakóit. Ehhez viszont elengedhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése. Épp az, amiről a párizsi klímaegyezmény szól, melyet közel kétszáz ország írt alá, de csak az Egyesült Államok táncolt vissza tőle. A megkérdezett tudósok nagy figyelemmel kísérik a jelentés sorsát, de a legtöbbjük most attól tart, hogy Donald Trump egyszerű zavarkeltésként értékeli majd, mert a valós súlyát aligha képes felmérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.