BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika megelőzné Észak-Koreát a robbantással

Az Egyesült Államok megelőző csapást mérhet Észak-Koreára, ha hitelt érdemlő információkat szerez arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétát készül felrobbantani a Csendes-óceán felett – közölte csütörtökön a Jomiuri Simbun című japán lap amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Jomiuri Simbun című japán lap az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett magas rangú forrását idézve azt írta csütörtökön, az Egyesült Államok kész bevetni „elsöprő erejét”, ha észak-koreai nukleáris robbanófejjel ellátott rakéta indításának valós jeleit tapasztalja. A washingtoni kormányzati forrás azt mondta a japán lapnak, hogy a Csendes-óceán felett végrehajtandó nukleáris robbantás Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „öngyilkos akciója” lenne.

Forrás: AFP

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán azt mondta, hogy Phenjan, válaszul az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett. Hozzátette azonban, hogy ilyen döntést csak az ország vezetője (Kim Dzsong Un) hozhat.

Szavada Tecuo, a tokiói egyetem szakértője a Jomiuri Simbunnak nyilatkozva úgy vélekedett, Észak-Korea rendelkezik olyan műszaki potenciállal, amellyel képes hidrogénbomba töltettel kísérleti robbantást végrehajtani a Csendes-óceán felett. Elmondta, az ország technológiája nem tökéletes, de képesek felrobbantani egy ilyen nukleáris robbanófejet az adott magasságban. Hozzátette: Észak-Korea sikeresen halad a nukleáris töltetek miniatürizálásában, és amennyiben a Csendes-óceán felett 10 kilométeres magasságig felrobbant egy ezer kilotonna hatóerejű hidrogéntöltetet, akkor tíz kilométeres sugarú körben repülőgépek semmisülnek meg, hajók süllyednek el.

Észak-Korea júliusban kétszer hajtott végre kísérletet Hvaszon-14-es típusú ballisztikus rakétával. Az augusztus végén és szeptemberben végrehajtott kísérletében a közepes hatótávolságú rakéta Japán felett haladt el. Phenjan szeptember 3-án egy – állítása szerint – hidrogénbombával hajtott végre kísérleti robbantást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.