BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika azt szeretné, ha lemondanánk egy bizonyos márkájú mobilról

Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

A Huawei kínai távközlési vállalat eszközei használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit – jelentette a Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek.

Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

Fotó: AFP/Mary Schwalm

Az amerikai hírszerzés korábban figyelmeztetett, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét.

A WSJ forrásai szerint az amerikai kormány a távközlési rendszerek fejlesztését célzó pénzügyi támogatások növelését fontolja azon országok számára, amelyeknél nem terjedtek el a kínai készítésű kommunikációs eszközök.

Washingtont különösen az aggasztja, hogy kínai távközlési eszközöket használnak olyan országokban – például Németországban, Japánban és Olaszországban –, amelyekben amerikai katonai bázisok vannak – jegyezte meg a WSJ jelentése.

A Huawei visszautasítja az ellene felhozott vádakat

A Huawei Technologies közleményben utasította vissza pénteken az amerikai Wall Street Journalban ellene felhozott vádakat, miszerint mobil távközlési hálózati berendezései nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének az Egyesült Államok és szövetségesei számára. A cég szerint a WSJ cikke az USA Kína ellen indított kereskedelemi háborúja jegyében született meg, és az amerikai termékek számára próbál piacot teremteni a kínai cégek kiszorításával az amerikai és a nyugat-európai piacokról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.