BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy tűnik, túl nagyot mondott Boris Johnson a Brexit-kampány alatt

Korábban többen is figyelmeztették a volt brit külügyminisztert, hogy csupán riogat és félrevezeti az embereket.

Theresa May brit miniszterelnök egy rádióinterjúban arra utalt, hogy nem teljesen volt megalapozva Boris Johnson volt külügyminiszter brexites kampánya, amelyben azt állította, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor hetente 350 millió fonttal többet fordíthat a szigetország az egészségügyre – írja a Metro.

Az LBC rádió műsorában May nem volt hajlandó egyértelműen kommentálni a 350 millió fontos összeg helyességét – amelyet Boris egy piros autóbusz oldalán hirdetett –, de azt elmondta, hogy

a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ebben az évben 394 millió fontnyi plusz forráshoz jutott.

Erre a rádiósműsorvezető megkérdezte, hogy akkor „Borisnak igaza volt?” – amire a miniszterelnök azt felelte, hogy

a politikus a kampány alatt csupán azt hangsúlyozta, hogy a Brexittel az ország tulajdonképpen az uniós költségvetésbe befizetett brit hozzájárulással sokat megtakaríthat.

Boris Johnson kampánybusza
Fotó: Shutterstock

Korábban a Brexit Justice nevű csoport ügyvédeket kért fel arra, hogy vizsgálják meg Johnson állítását, hogy az a „közbizalommal visszaél-e”, továbbá a korábbi külügyminisztert arról is figyelmeztették, hogy az Egyesült Királyság hivatalos statisztikáját „helytelenül használta fel”.

Here's the Brexit bus that @clivebull is talking about right now... #Brexit #BrexitBus #350million #NHS pic.twitter.com/3DBBU4Mt5M

— LBC (@LBC) 2017. április 27.

A műsorban az egyik betelefonáló pedig azt kérdezte Maytől, hogy miért gondolja, hogy továbbra is miniszterelnöknek kellene maradnia, tekintettel a Brexit körül kialakult helyzet miatt, sőt, azt javasolta a kérdező, hogy May engedje át másnak a Brexit-táborának a vezető szerepét.

Theresa May szerdán nagy nehezen szerezte meg a kormány támogatását a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodástervezethez. Mint később kiderült, a kabinet döntése nem volt egyhangú, a miniszterek egyharmada komoly fenntartásait hangoztatta a dokumentummal kapcsolatban, és közülük ketten – Raab mellett Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter –, valamint több államtitkár és a konzervatív párt elnökhelyettese le is mondott.

Kinevezte a lemondott miniszterek utódait Theresa May

Kinevezte pénteken a Brexit-ügyi, illetve a munkaügyi tárca éléről előző nap lemondott miniszterek utódait Theresa May brit miniszterelnök.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.