BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai hadsereg Románián keresztül üzen Oroszországnak

Az Egyesült Államok légiereje közös gyakorlatozásba kezd a román légierővel.

Az amerikai szárazföldi haderő mintegy ötszáz katonája érkezik a hónap végéig Lengyelországból Romániába, a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu támaszpontra – közölte szerdán a román védelmi minisztérium.

Az M1 Abrams harckocsikkal, és M2-es Bradley páncélozott harcjárművekkel felszerelt gépesített gyalogos zászlóalj kilenc hónapig fog a román szárazföldi erőkkel közös manőverekben részt venni az Atlantic Resolve elnevezésű – a Krím-félsziget elcsatolása után a keleti NATO-tagok védelmi készültségének fokozása céljából elindított – állandó rotációs hadgyakorlat keretében.

A Mihail Kogalniceanu támaszponton szolgálatot teljesítő amerikai katona
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok légierejének mintegy száz katonája is a Mihail Kogalniceanu támaszponton fog ebben az időszakban szolgálatot teljesíteni AH-64 Appache harci helikopterekkel, illetve HH-60 Black Hawk közepes és CH-47 Chinook nehéz szállítóhelikopterekkel.

A közös gyakorlatozásban a román légierő egy IAR Puma 330-as mentőhelikopterrel és a támaszpont katonáival vesz részt, akik októbertől a ENSZ Maliban szervezett MINUSMA békefenntartó missziójához csatlakoznak.

A bukaresti védelmi tárca közleménye szerint a román-amerikai katonai együttműködés a két ország közti stratégiai partnerség megszilárdítását, fekete-tengeri biztonságának erősítését célozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.