BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: Az EB vakvágányra vitte az unió bővítésének ügyét

A jelenlegi Európai Bizottság vakvágányra vitte az Európai Unió bővítésének ügyét. Ezzel nagyon sokat ártott Európának, Európa biztonságának és jövőjének – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki részt vett az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri ülésén.

Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha tagországainak száma nő, és ha integrálni tudja a határterületeit. „Mi, magyarok jól tudjuk ezt, hiszen a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, és pontosan tudjuk, hogy Magyarországnak és az Európai Uniónak is gazdasági, stratégiai, biztonsági és politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy az Európai Unió bővüljön, és integrálni tudja a nyugat-balkáni térséget” – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j)
MTI/KKM/Burger Zsolt

Kifejtette, a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma alatt nemhogy egyetlen új tagország sem csatlakozott az EU-hoz, de gyakorlatilag a már tagjelölt országok sem tudtak egyetlen lépést előre tenni, és az unió új tagjelöltekkel sem tudott gazdagodni.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Európai Bizottság ahelyett, hogy bővítette volna az EU-t, az unió történetében először a tagországok létszáma csökkenni fog (Nagy-Britannia kilépésével). Ez gyengíti az EU-t, és ellentétes politikai és gazdasági érdekeivel

– mondta.

„Mi azt várjuk el a következő Európai Bizottságtól, hogy ne csökkentse, hanem növelje a tagországok számát, hogy gyorsítsa fel az EU nyugat-balkáni irányú bővítését, hogy nyissa meg az összes még meg nem nyitott csatlakozási tárgyalási fejezetet Montenegróval és Szerbiával, valamint hogy gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok uniós integrációját. Ez Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai és politikai érdeke” – mondta Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.