BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump nem csinált gondot abból, hogy Macron meghívta az iráni külügyért

Kikérte Donald Trump véleményét Emmanuel Macron francia elnök, mielőtt meghívta a G7-országyoport találkozójára Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert, ezt maga az amerikai elnök közölte hétfőn. Angela Merkel szerint nagy lépést tettek előre Irán ügyében a biarritzi csúcson. A találkozón bejelentették továbbá, hogy 20 millió dolláros segélyt nyújtanak az amazóniai tüzek megfékezésére.

Zaríf vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.

Nem képesek az ellensúlyozásra

Hírügynökségek jelentése szerint a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálták meggyőzni Trumpot, hogy tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló, 2015-ös többhatalmi megállapodás megmentése érdekében.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Trump vezette Egyesült Államok tavaly kilépett a megállapodásból, majd ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. E szankciók hatásai alól az európai hatalmak nem tudják kivonni magukat, hiába ragaszkodnak ahhoz, hogy részükről érvényben tartják a szerződést, illetve nem képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat Irán érdekében, hiába ígérik neki.

Trump hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek a részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is. Noha nem tartja még alkalmasnak az időt arra, hogy közvetlenül találkozzon az iráni vezetőkkel. Arról nem beszélt, hogy üzent-e Teheránnak Macron által. Megerősítette, hogy nem akar rendszerváltoztatást elérni Iránban. Hozzátette azonban: elfogadhatatlan az a létforma, amelyet az iráni vezetők népükre kényszerítenek.

Kívánom Iránnak, hogy legyen újra gazdag. Valódi esélye van arra, hogy megerősödjön, és nagy nemzet legyen. De gátat kell vetnie a terrorizmusnak!

– jelentette ki az amerikai elnök.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. „Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá” – mondta. Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi – tette hozzá.

Tárgyalások kezdődnek

Trump arról is beszélt Biarritzban, hogy „komoly tárgyalások kezdődnek” hamarosan Washington és Peking között kereskedelmi vitáik megoldására, miután az Egyesült Államok kapott két „nagyon jó telefonhívást” Kínából, a másodikat vasárnap este. Nem említette, hogy közvetlenül ő beszélt-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínaiak meg akarnak állapodni – mondta, és szerinte ez sikerülni is fog.

Angela Merkel német kancellár a Száhel-övezet helyzetérõl tartott sajtóértekezleten a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetõinek csúcstalálkozóján a délnyugat franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 25-én.
MTI/EPA/Pool/Ian Langsdon

Nagy lépést tettek előre a G7 országcsoport vezetői a biarritzi csúcstalálkozón Irán ügyében – összegzett hétfőn Angela Merkel német kancellár. Nagy előrelépés, hogy nemcsak ahhoz ragaszkodunk, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, hanem azt akarjuk, hogy a megoldást politikai eszközökkel érjük el – mondta. Újságírók előtt a német kancellár arról beszélt, hogy Németország azt szeretné, ha az Európai Unió a lehető leggyorsabban kereskedelmi megállapodást tudna kötni az Egyesült Államokkal.

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a csúcstalálkozón. Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.