BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevezetik a vakcinaútlevelet, rohamtempóban az izraeli oltási program

A teljes népesség közel 22 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát. Ezzel párhuzamosan bevezetésre kerül zöld füzet néven a vakcinaútlevél.

Hihetetlen tempóban halad az izraeli oltási program, péntekre a teljes 9 milliós népesség közel 22 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát. Ezzel párhuzamosan bevezetésre kerül az országban egy vakcinaútlevél, amely külön kiváltságokat biztosít a beoltottaknak – derül ki a CNBC cikkéből.

A közel-keleti országban december 20-án kezdődött meg az oltási kampány a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájával, azóta 1 937 552 ember kapta meg legalább az első dózist a kettőből.

Ez a mintegy 9 milliós lakosság 21,8 százaléka, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a lakosság számához képest a beadott oltások arányában.

A 90 év felettiek 80,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 77,2 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 83,9 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 65,7 százalékát oltották be eddig – írja a hírportál.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

Azok az állampolgárok, akik megkapták a második adagot is a védőoltásból, hét nap elteltével egy úgynevezett zöld füzetet kapnak kézhez, amellyel igazolhatják, hogy be vannak oltva az új koronavírus ellen – írja a portál.

Az izraeli vakcinaútlevél, vagy oltási zöld füzet három alapvető korlátozás alól adna mentességet:

  • Nem kell karanténba vonulni, ha fertőzött személlyel kontaktálnak.
  • Nem kell karanténba vonulni, ha nemzetközi utazás során egy piros jelzésű országból térnek haza.
  • Nem kell teszteltetni, ha bizonyos „zöld szigeteknek” minősülő turisztikai területen haladnak át.
  • A mentességek mellett a vakcinaútlevéllel rendelkező személyeknek is kötelező a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás – írja a lap.

    Vakcinaútlevélre is szükség lehet az utazásokhoz

    A koronavírus elleni vakcinák megjelenésével, és az oltások kezdetével egyre többen kezdenek reménykedni abban, hogy hamarosan újra utazhatnak, vásárolhatnak, moziba mehetnek. Azonban ehhez lehet, hogy nem lesz elég az oltás, szükség lehet vakcinaútlevélre is.

     

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.