BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden kész szembeszállni Moszkvával és Pekinggel is

Putyint már tájékoztatta is egy sor amerikai aggodalomról telefonbeszélgetésük során.

Az Egyesült Államok többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a külügyminisztériumban mondott beszédében.

Biden elmondta, hogy ezt közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel múlt héten folytatott telefonbeszélgetésük során.

Utalt arra, hogy az orosz államfőt tájékoztatta egy sor amerikai aggodalomról, így a többi között az amerikai választásokba való orosz beavatkozás, a kormányellenes afganisztáni táliboknak amerikai katonák meggyilkolásáért felajánlott állítólagos orosz vérdíjak, illetve a kelet-ukrajnai válság kapcsán.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Kínát Biden az Egyesült Államok legkomolyabb versenytársának nevezte, de hozzátette, hogy Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja.

Szembeszállunk a jólétünket, biztonságunkat és demokratikus értékeinket fenyegető kínai kihívásokkal. Szembeszállunk Kína gazdasági visszaéléseivel, és szembehelyezkedünk agresszív tevékenységével

- jelentette ki, utalva a többi között az emberi jogok és a szellemi tulajdon problémakörére.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan szembeszáll minden ellenséggel és riválissal, amikor az ország érdekeiről, az amerikai emberek nagyobb biztonságáról van szó.

Beszédében Biden kitért az öt éve tartó jemeni háborúra is, leszögezve, hogy Washington a továbbiakban nem támogatja a Szaúd-Arábia vezette katonai beavatkozást.

A háborúnak véget kell vetni

- jelentetti ki az elnök.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Amerika továbbra is segíteni fogja Rijádot az ország védelmében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.