BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemsokára ítélet várható Simon Gábor ellen

A politkus Ausztriában számozott számlákra 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el. A büntetőeljárás során Simon tagadta, hogy övé volna a pénz.

Hét év után, idén végre eljuthat Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese az elsőfokú ítéletig a Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Nemzet.

Tavaly bíróváltás történt – a korábbi ítész megbetegedett –, az újra kezdett tárgyaláson most egy szakértő ismételt meghallgatására készülnek és a Simon svájci bankjához jogsegélyben feltett kérdésekre adott válasz megérkezésére várnak.

Ez utóbbit a vádhatóság kezdeményezte ismételten, annak ellenére, hogy a nyomozás során a kérdéses bank banktitokra hivatkozva egyszer már megtagadta a kért adatok átadását. Az akkori elutasítás indokolásában benne volt, hogy Simon Gábor nem járult hozzá az őt érintő banktitok feloldásához.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Simon Gábor korábban az MSZP országos választmányát vezette, 2008 januárjában döntött úgy, hogy Ausztriában számozott értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyit. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én

ezekre a számlákra 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el.

Simon Gábor az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette.

A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 ezer eurót – 2014. február 3-i árfolyamon 240 240 000 forintot – mutatott. Az országgyűlési képviselő az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy

a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott.

Csakhogy a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőeljárás során kiderült, hogy osztrák mellett svájci pénzintézetben is elhelyezett betétet a botrányba belebukó egykori szocialista vezető politikus, mint ahogy az is kiderült: nem igaz a bankokban adott magyarázata a betétekről.

A büntetőeljárás során a politikus tagadta, hogy övé volna a pénz, ám ma sem tudjuk, kinek a pénzét kezelte, mivel erről nem volt hajlandó beszélni sem a nyomozó ügyészek, sem a bíróság előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.