BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ugrott egy hét alatt az oltási hajlandóság

A felmérés 24. hetében az előző héthez képest 63,6 százalékról 67,5 százalékra emelkedett azok aránya, akik a elfogadják a vakcinát.

Immár 24. hete méri a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos oltási hajlandóságot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A mérés a 2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik, a vakcinával szimpatizálók aránya azóta jelentősen megnőtt.

A friss mérés szerint a lakosság több, mint 80 százaléka vagy a már beoltottak körébe tartozott, vagy úgy nyilatkozott, hogy biztosan, illetve talán beoltatja magát.

Az oltást ellenzők, illetve azok együttes aránya pedig, akik nem kívántak válaszolni, 20 százalék körüli volt. Az oltás mellett voksolók aránya a mérés kezdetéhez képest közel a kétszeresére nőtt, a szkeptikusoké pedig közel a harmadára csökkent.

Fotó: Vajda János / MTI

A felmérés 24. hetében az előző hetihez viszonyítva is jócskán emelkedett az oltási hajlandóság 63,6 százalékról 67,5 százalékra. Tavaly november végéhez képest már négy és félszeresére nőtt azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 17 százalékon áll – írja a KSH elemzése.

A statisztikai hivatal szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 79 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 77 százalékát a kormányzati kommunikáció, 62 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (59 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (89 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (87 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.