BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A delta variáns hozza a negyedik hullámot

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint ez már szinte borítékolható. A fertőzési lánc megakadályozásának egyetlen módja van: ha beoltatjuk magunkat.

A Magyar Nemzetnek adott interjút Jakab Ferenc virológus professzor, aki elmondta, hogy nem szabad illúziókat táplálnunk, a járványt még nem küzdöttük le, maximum egy kis fellélegzésre van idő.

Fotó: Shutterstock

Jakab hangsúlyozta, hogy még mindig túlságosan sokan vannak oltatlanok ahhoz, hogy elindítsanak egy negyedik hullámot, ami szerinte az első hullámnál nagyobb, a harmadiknál kisebb lehet. Ebben a hullámban nagyobb arányban betegedhetnek meg a fiatalok, ám ez azért történhet, mert az ők körükben kisebb az oltottak száma.

A kutató kiemelte, hogy az oltás az egyetlen olyan megoldás, ami ténylegesen csökkenti a járványveszélyt.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, noha a koronavírus sajátosságai azt valószínűsítik, hogy igen. Jakab szerint a lazítások a mostani járványhelyzetben lehetségesek, ám nem felejthetjük el, hogy a koronavírus ettől még nem tűnt el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.