BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felgyorsítja az unió a keleti oltási programot

Hetvenöt millió eurós támogatás jut a keleti partnerség országainak.

A partnerországok oltási folyamatainak támogatására irányuló uniós erőfeszítések részeként az Európai Bizottság kedden a 40 millió euróról 75 millió euróra növelte támogatási csomagját, hogy biztonságos és hatékony Covid19-oltóanyagokat biztosítson a régió számára, és felgyorsítsa az oltási programokat a keleti partnerség hat országában: Azerbajdzsánban, Belaruszban, Grúziában, a Moldovai Köztársaságban, Örményországban és Ukrajnában – írja az Európai Bizottság honlapján.

Fotó: Shutterstock

Az új, 35 millió eurós támogatási csomaggal az EU a globális oltóanyaghiány közepette jelentősen növelni kívánja az oltóanyagok elérhetőségét a keleti partnerség régiójában azáltal, hogy megkönnyíti az uniós tagállamok számára az oltóanyagkészletek megosztását és költségvisszatérítést biztosít. Ez a támogatás kiegészíti a COVAX-kezdeményezés – a Covid19-oltóanyagokhoz való méltányos és egyetemes hozzáférést biztosító globális szintű eszköz – keretében nyújtott uniós támogatást, és hozzájárul az oltóanyagok méltányos és átlátható elosztásához a keleti partnerség országaiban.

Ezenkívül kiegészíti az első, 40 millió euró összegű támogatási csomagot, amelyet az EU az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve februárban mozgósított a lakosság biztonságos és hatékony oltására való felkészülés és helyi felkészültség azonnali megerősítése érdekében. Az uniós támogatás kiterjedt az oltási programban részt vevő egészségügyi vezetők és egészségügyi személyzet képzésére, az oltóanyagok és az ellátmányok eljuttatásához és kezeléséhez nyújtott kulcsfontosságú logisztikai támogatásra, a védőoltásokkal kapcsolatos adatokra és a biztonságossági ellenőrzésre, a kommunikációra és a közösségi szerepvállalásra, valamint a digitális Covid-igazolvány kidolgozásának támogatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.