BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érdemes a karibi térségbe utazást foglalni

Tombol a járvány a Franciaországhoz tartozó karibi-szigeteken, amelyeken ezért szigorú korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, a turistákat pedig hazaküldték, ami igencsak rosszul érinti a térséget a szezon kellős közepén.

Megkongatta a vészharangot Franciaország, miután rendkívül gyorsan terjed a koronavírusjárvány az ország egykori gyarmatain, különösen a Karib-térségben – írja a France24.com. De nemcsak a franciák fennhatósága alá tartozó szigeteken, hanem az anyaországban is soha nem látott szintre emelkedett a fertőzések száma.

Martinique felszólította a turistákat, hogy távozzanak a szigetről, de lezárásokat jelentett be Guadeloupe is, ami óriási csapás a karibi szigeteknek a nyári turistaszezon csúcsán.

Fotó: AFP

Míg a franciaországi lakosság több mint fele megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát, addig a szigeteken alacsony az átoltottsági arány.

A helyzet rendkívül súlyos

– mondta Sebastien Lecornu, a tengerentúli francia területekért felelős miniszter, mielőtt meglátogatta a Covid-krízis sújtotta karibi térséget.

Olyan fertőzöttségi adatok látnak napvilágot, amelyekre nemcsak a szigeteken, de egész Franciaországban nem volt még példa. A delta variáns sokkal fertőzőbb, és különösen azokra veszélyes, akik nincsenek beoltva

– tette hozzá.

A martinique-i hatóságok hétfő este bejelentették, hogy bezárják az összes nem alapvető fontosságú üzletet, valamint a szállodákat és apartmanokat, hozzátéve, hogy a turistáknak el kell hagyniuk a szigetet. Emellett lezárják a strandokat, az emberek pedig maximum egy kilométeres távolságra hagyhatják el otthonaikat.

Szigorú szabályokat vezettünk be, de amint az egészségügyi helyzet engedi, feloldjuk azokat

– mondta Stanislas Cazelles, a sziget egyik vezető tisztségviselője.

Martinique szigetén jelenleg 1200 megbetegedés jut 100 ezer lakosra, miközben az ott élőknek mindössze a 22 százaléka kapta meg az első oltóanyagot.

Fotó: AFP

Guadeloupe egyelőre kevésbé szigorú korlátozásokat léptetett életbe, de Sebastien Lecornu jelezte: vizsgálják, hogy szükséges-e a sziget teljes zárlat alá vétele. Jelenleg 1700 megbetegedés jut 100 ezer lakosra, vagyis magasabb az fertőzöttségi arány, mint a szigorúbb korlátozó intézkedéseket bevezető Martinique szigetén.

Olivier Veran francia egészségügyi miniszter videóüzenetben kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy mutassanak „nemzeti szolidaritást” és önkéntesként segítsék a szigeten tevékenykedő orvosi csapatok munkáját.

Hasonlóan rossz járványügyi adatok érkeznek Francia Polinéziáról is, ahol a növekvő esetszámok miatt kijárási tilalmat vezettek be 21 óra után. Az Indiai-óceán által körülölelt Réunion szigetén is korlátozásokat léptettek életbe, ami tüntetésekhez vezetett.

Franciaország tengerentúli területei a gyarmati lét megszűnése után is francia fennhatóság alatt maradtak. Az ország területének szerves részét képezik, és stratégiai jelentőséggel bírnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.