BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán válságról is tárgyalt a brit miniszterelnök és a német kancellár

Boris Johnson és Olaf Scholz egyetértett abban, hogy kapcsolatot kell tartani Oroszországgal a feszültség enyhítéséért.

Oroszországgal kapcsolatot tartva kell törekedni az ukrajnai válság enyhítésére – állapította meg szerdai telefonos megbeszélésén Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár. 

A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson, aki először tárgyalt hivatalosan az új német kormánykoalíció vezetőjével, gratulált Scholznak hivatalba lépése alkalmából.

Fotó: Wiktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a brit kormányfő és a német kancellár számos nemzetközi kérdésről szót ejtett, köztük az ukrajnai határok mentén kialakult jelenlegi helyzetről is. 

A Downing Street illetékese kiemelte: Johnson és Scholz egyetértett annak fontosságában, hogy kapcsolatot kell tartani Oroszországgal a feszültség enyhítése és a további agresszió megakadályozása miatt. 

Boris Johnson szóvivője nem tért ki arra, hogy a két kormányfő szerdai megbeszélésén szóba került-e az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázvezeték. Nagy-Britannia azonban már korábban is alig burkolt utalásokat tett arra, hogy nem tartja szerencsésnek a vezeték megépítését. 

Liz Truss brit külügyminiszter a hét vezető ipari hatalom (G7) e hónap első felében tartott liverpooli külügyminiszteri értekezletén úgy fogalmazott: abszolút szükségszerűség az orosz földgáz- és energiaszállításokkal szembeni függés csökkentése Európában. 

Jövőre a német kormány veszi át Londontól az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport soros elnöki tisztségét.

Biztonsági garanciák

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az RT orosz állami televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy a biztonsági garanciákról szóló orosz-amerikai tárgyalások első fordulója 2022 legelején várható, csakúgy mint Moszkva és a NATO kapcsolatfelvétele ugyanebben az ügyben.

„Már megállapodtunk abban, hogy a jövő év legelején az első körben meg kell történnie a kétoldalú kapcsolatfelvételnek köztünk és amerikai tárgyalópartnereink között. A neveket már ismertették, ezek mindkét fél számára elfogadhatók” – nyilatkozott a tárcavezető.

Lavrov kifejezte Oroszország készségét arra, hogy megvitassa a Washington által megfogalmazott biztonsági aggályokat. A tárcavezető szerint a szervezési ügyekben való egyetértés mellett a tartalmi kérdésekben még rengeteg a teendő, de Putyint idézve úgy vélekedett, hogy a dolgot nem lehet a végtelenségig elhúzni, mert „Oroszország folyamatos fenyegetettséget érez, ahogy a NATO infrastruktúrája közeleg a határaikhoz.”

Szavai szerint Oroszország nyitott a garanciákról szóló tárgyalások ügyében, és mindent megtesz annak érdekében, hogy álláspontját világossá tegye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.