BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea állítja, hogy legyőzte a járványt

Ázsia nagy része a koronavírus újabb hullámával küzd.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) tájékoztatása szerint a kommunista állam jó úton halad ahhoz, hogy feloldja a járvány kitörése miatti válsághelyzetet és korlátozásokat, miközben a szomszédos ázsiai országok az omikron-variáns ellen küzdenek – számolt be róla a Reuters.

A hivatalos tájékoztatás szerint az április vége óta tartó időszakban regisztrált 4,77 millió lázas beteg 99,98 százaléka felépült. A tesztek nyilvánvaló hiánya mellett azonban semmilyen adatot sem szolgáltatnak a pozitív esetekről. Jelenleg 310 emberről számoltak be, akiket lázas tünetekkel kezelnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kétségbe vonta az észak-koreai állítások hitelességét, a független adatok hiányában a Covid-helyzet az országban egyre rosszabb lehet.

COVID-19 fears in North Korea, Disinfection operation is carried out at a factory in Pyongyang on June 10, 2022, amid fears over the spread of coronavirus infections. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Fotó: Kyodo News / Getty Images

Cseong Szeong Csang, a Sejong Institute vezető Észak-Korea-szakértője szerint az északi bejelentések leginkább a nemzetközi kereskedelem beindítására irányulnak.

A jelenlegi trend szerint Észak-Korea egy hónapon belül közzéteszi, hogy teljesen legyőzték a koronavírus-járványt, hogy működésbe hozhassák a határokon átívelő kereskedelmet

– nyilatkozta az elemző.

Azzal kapcsolatban sokan felszólaltak, hogy Észak-Korea az eddig is rendkívül merev társadalmi, lakossági ellenőrzéseket tovább szigorítja. A vírus Phenjan szerint déli szomszédjától érkezett, amikor a határ közelében lehullott idegen eredetű tárgyakkal érintkeztek a lakosok.

A koronavírus elleni vakcinák hiányában az észak-koreai hatóságok sokkal intenzívebbé tették az orvosi ellenőrzéseket, és PCR-tesztekkel naponta vizsgálják a határmenti vizek koronavírus-koncentrációját. Az országban új módszerek kifejlesztésére is törekszenek, hogy gyorsabban felismerjék a vírus és variánsai által megfertőzötteket, valamint más fertőző betegségeket, mint a majomhimlő.

Észak-Korea a járványügyi helyzet stabilizálódását pont akkor jelentette be, amikor több ázsiai országban is felerősödött a koronavírus terjedése.

Kínában 678 új fertőzöttet jelentettek múlt vasárnap, ami május 23. óta a legmagasabb érték, és több helyen is rendkívül szigorú intézkedések vannak érvényben. A lezárások miatt turisták ezrei rekedtek Kínában, a legújabb gócpont a Dél-kínai-tenger partján lévő turistavárosban, Pejhajban alakult ki.

Dél-Koreában két hónap után múlt kedden ugrott 40 ezer fölé a napi fertőzöttségi szám, és az egészségügyi szakértők, valamint a hatóságok több százezer új esetet jósolnak az elkövetkező hetekre.

Japánban Kisida Fumio miniszterelnök elővigyázatosságra szólította fel a lakosságot az iskolai szünet kezdete előtt. Tokióban majdnem 17 ezer új esetet regisztráltak múlt szerdán, ami az idén február óta a legmagasabb esetszám. Országosan 90 ezer új fertőzöttet regisztráltak, amire még nem volt példa az idei év során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.