BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábiába látogat a kínai elnök

A szaúd-arábiai külügyminiszter történelminek és szorosnak nevezte a szaúdi-kínai kapcsolatokat.

Szaúd-Arábiába látogat a nemrég újraválasztott kínai elnök – közölte pénteken a Perzsa-(Arab-)öböl menti ország külügyminisztere.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd az al-Ihbaríja állami televíziónak nyilatkozott a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel folytatott rijádi megbeszélései után. Történelminek és szorosnak nevezte a szaúdi-kínai kapcsolatokat, és hangoztatta kínai kollégája látogatásának fontosságát, kiemelve, hogy azzal a nemrég újraválasztott Hszi Csin-ping látogatását készítették elő.  A beszélgetés során Feiszal bin Farhán Ál Szaúd fontos eseményként említette, hogy a közeljövőben szintén Szaúd-Arábiában kerül sor az Öböl menti országok, később pedig valamennyi arab állam csúcstalálkozójára.

CHINA-SHAANXI-YAN'AN-XI JINPING-VISIT (CN)
Fotó: Xinhua via AFP

A kínai-szaúd-arábiai csúcstalálkozó jelentőségét növeli, hogy Rijád egyelőre ellenáll azon amerikai kérésnek, hogy az olaj világpiaci árának csökkentése érdekében növelje kitermelését. 

Az Egyesült Államok ezért azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy Oroszországgal játszik össze az ukrajnai háború kapcsán, amit Rijád tagad.

Hszi Csin-ping – akit október 23-án választottak újra a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává – 2016-ban tett utoljára látogatást Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia beintett Európának: oldják meg maguk az energiaproblémáikat

A Nyugat azt gondolja, hogy az egész világnak hozzájuk kell alkalmazkodni, de ez nem így működik – mondta azt egyik állami olajtársaság vezetője.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.