BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elnöki repülőgépflottával szállíthatják haza feltűnés nélkül a halott orosz katonákat

Az orosz elnöki légiflotta részt vesz a halott orosz katonák hazaszállításában – írta meg a Moscow Times. A lap szerint az amerikai Air Force One oroszországi megfelelője, a Rossiya Airlines feltűnés nélkül ingázik az orosz katonai bázisok között, hogy csendben elszállítsa a katonák holtesteit. Az elesett katonákat a lap szerint kis számban osztják szét a hullaházak között, hogy ne keltsenek pánikot a lakosságban.

Hullaházi dolgozók és az elesett katonák özvegyeinek beszámolójára hivatkozva a Moscow Times azt írta, hogy csendben, az oroszországi hullaházak között kis számban elosztva szállítják haza a katonák holtesteit Oroszországba. A lap azt írta, hogy ebben a munkában az orosz elnöki flotta, a Rossiya Airlines is részt vesz. Ez az amerikai Air Force One orosz megfelelője, ami Vlagyimir Putyint és szűk körét szállítja. A hírek szerint ezek a repülők is részt vesznek a holtestek elszállításában. A beszámolók szerint a szállítás fű alatt történik, hogy ne keltsenek pánikot az országban.

Aeroflot Airbus A321
Fotó: AFP

A Moscow Times azt írta, hogy a közép-oroszországi Tatárköztársaság állami médiája még 2022. március 2-án filmezte le az RA-65911 lajstromszámú TU-134a-3 utasszállító repülőgépet, ami a hírek szerint az első járat volt, ami az orosz katonák holtesteit szállította haza. Vlagyimir Putyin ugyanezzel a lajstromszámú géppel utazott egy 2016-os hivatalos útján.

A Moscow Times azt írta, hogy összefüggést találtak a Rossiya Airlines gépeinek érkezése és a katonai temetések időpontjai között. 

Zelenszkij szerint Kína világháborút robbanthat ki

Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy gondolja át az Oroszországgal való kapcsolatát és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Zelenszkij azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Egyesült Államok korábban felvetette, hogy Kína fegyverekkel láthatja el az oroszokat az ukrán háború folytatásához. Az ukrán államfő szerint egy Oroszország–Kína szövetség világháborút jelentene.

Mint írták, az RA-61720-as lajstromszámú Rossiya repülőgép a feljegyzések szerint Jekatyerinburgba érkezett 2023. január 23-án, majd 24 órán belül hivatalos katonai temetést tartottak a helyi temetőben egy orosz katona és egy Wagner-csoporthoz tartozó zsoldos számára. Ugyanez a lajstromszámú repülőgép január 13-án Ufába repült, a Baskír Köztársaság fővárosába, ahol ugyanezen a napon megjelent Vlagyimir Putyin egy hivatalos látogatásra – a gép forgalmi adatait a lap a FlightRadar segítségével szerezte meg.

A Rossiya flottához tartozó RA-87972 lajstromszámú sugárhajtású repülőgép január 25-én landolt Tatárországban, Nyizsnekamszkban, ahol egy helyi beszámolója szerint 11 koporsót hoztak le a gépről. Egy héttel később a helyi médiában hivatalos katonai temetésről írtak.

A Moscow Times megkereste az orosz elnöki hivatalt és a védelmi minisztériumot, hogy erősítsék meg, hogy az orosz elnöki gépek valóban részt vesznek-e a holtestek szállításában. Megkeresésükre az orosz katonai és légiközlekedési szakértők azt mondták, hogy nincs információ arról, hogy az elnöki flotta részt venne-e bármilyen ilyen műveletben.

A védelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő munkatársa a lapnak megerősítette, hogy az elnöki flotta gépei a fegyverek és a munkaerőszállítás mellett rész vesz a holtestek elszállításában is.

Egy orenburgi halottasház alkalmazottja arról beszélt, hogy a Moscow Timesnak arról beszélt, hogy óvatosan kell a katonák testeit kezelniük, mivel egy időben túl sok eleset katona megjelenése pánikot keltene a városukban.

A lap a nyilvános temetési jelentések alapján úgy becsüli, hogy 

nagyjából 14 ezer orosz katonát temethettek el Oroszországban a háború kitörése óta. 

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben az utolsó, szeptemberi jelentésében azt írta, hogy 6 ezer orosz vesztette életét a különleges katonai műveletben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.