BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 549. napja – friss hírek

null
Összefoglaló:

Moszkva erői átcsoportosulnak a kelet-ukrajnai megszállt területeken, mielőtt új offenzívát folytatnának – jelentette be pénteken az ukrán hadsereg egyik főparancsnoka, Olekszandr Sirszki tábornok a Sky News szerint.

Fotó: AFP

„Egy hónapig tartó heves harcok és jelentős veszteségek után Kupiansk és Liman irányában az ellenség átcsoportosítja erőit és eszközeit, ezzel egyidejűleg harcba vetve az Orosz Föderáció területéről újonnan felállított dandárokat és hadosztályokat” – írta Olekszandr Szirski vezérezredes a Telegram csatornáját.

Sîrski, aki az ukrán hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka, kijelentette, hogy az oroszok ezen akcióinak fő célja „a harci potenciál növelése és az aktív támadó műveletek újraindítása”. Bár nem részletezte az orosz átcsoportosítást, elmondta, hogy Moszkva csapatai erős tüzérséggel, aknavetőtűzzel és légitámadásokkal folytatja az előrenyomulást.

Közben az ukrán hadsereg az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SBU) közösen dróncsapást intézett az orosz Fekete-tengeri Flotta 126. dandárja ellen. Több tucat áldozat volt – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírügynökség az SBU-nál lévő forrásukra hivatkozva .

A jelentések szerint a dandárt Perevalne faluban csapták le, amely körülbelül 270 kilométerre található a legközelebbi Ukrajna ellenőrzése alatt álló területektől, a Dnyipro folyó nyugati oldalán. Szintén 300 kilométerre van a legközelebbi Kijev által ellenőrzött területektől a folyó keleti oldalán. A „számos drónt” bevető támadás lőszerraktárakat ért el, és megrongálta az orosz katonai felszereléseket.

Mikhailo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint az ukrán hadsereg előrelépést igyekszik elérni a déli frontvonalon, és igyekszik átvenni a harcok irányítását a „Krím felé vezető szárazföldi folyosón”.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.