BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két nap tagadás után ismerte el Bukarest, hogy orosz drón hullott román területre

A hírt megerősítette a román védelmi miniszter is a helyszínen.

Bár a bukaresti hatóságok két napon keresztül cáfolták, szerdán kiderült, mégis lezuhant román területen egy orosz drón, amelynek megtalálták a maradványait, számol be róla Krónika Online, hozzátéve, hogy mindezt a román védelmi miniszter a helyszínen megerősítette. 

Fotó: Bibikow  Walter / HEMIS.FR

Angel Tîlvăr tárcavezető szerdán kora délután a vezérkari főnökkel és a légierő parancsnokával együtt érkezett a Tulcea megyei Plauru településre, amelynek területén darabokat találtak egy orosz gyártmányú drónból. 

Nagy területet fésültünk át, és igen, meg tudom erősíteni, hogy ebben az övezetben valószínűleg dróntól származó fémelemekre bukkantunk

– nyilatkozta Angel Tîlvăr az Antena3 hírtelevíziónak. Plauru Duna-menti település, a túlsó parton fekszik az oroszok által a gabonaalku felrúgása óta intenzíven bombázott Izmajil, Ukrajna legjelentősebb dunai kikötője. A valószínűsíthetően drónelemeket kedden 18 óra körül találták meg a miniszter beszámolója szerint. A tárcavezető hozzátette, hogy a román hadseregnek fokoznia kell a készültségét, és a légvédelemnek a román–ukrán határra kell öszpontosítaniak.

Tîlvăr beszámolt arról is, hogy a helyi hatóságok vezetőinek társaságában Chiliára és Galacra is ellátogat, ahol arról igyekeznek meggyőzni a lakosságot, miszerint „mindenki azt szeretné, hogy Románia területén normális körülmények között folyjon az élet”. Arra a kérdésre, hogy fontolóra vették-e a lakosság egy részének ideiglenes elköltöztetését a régióból az orosz bombázások miatt, a román miniszter úgy válaszolt: erre nincs szükség, mivel szerinte nem áll fenn annak a veszélye, hogy az oroszok által ukrán területre küldött drónok darabjai fenyegetést jelentsenek a román oldalon élő lakosság számára.

Constantin Spînu, a védelmi minisztérium szóvivője azt Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a Duna-deltában olyan tárgyakat találtak, amelyek egy drón darabjai lehetnek. A tárgyakat megvizsgálják, a védelmi minisztérium munkatársai a helyszínen tartózkodnak. Kormányzati forrásokból az Agerpres úgy tudja, hogy a feltételezett dróndarabok korábban kerülhettek Románia területére, még az ukrán Izmajil kikötő elleni orosz támadás előtt, tehát valószínűleg nem a hét elején végrehajtott támadásból származnak. A kérdéses tárgyak mintegy 100 méterre vannak a víztől, sűrű növényzet között.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.