BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A salvo of rockets is fired by Palestinian militants from Gaza as an Israeli missile launched from the Iron Dome defence missile system attempts to intercept the rockets, fired from the Gaza Strip, over the city of Netivot in southern Israel on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

Izraeli háború: új világrend születik – írja a The New York Times

Az izraeli háború kitörése megerősítő jele annak, hogy új világrend alakul, amelyben immár nem az Egyesült Államok ad irányt a folyamatoknak – írta a vezető amerikai lap, a The New York Times hírkommentárora, David Leonhardt.

Új, zűrzavaros korszakba lépünk, új világrend alakul, ennek friss bizonyítéka a Hamász Izrael elleni támadása: vége azoknak az idők, amikor az Egyesült Államok tereli mederbe a világpolitikát – írta hétfőn a mértékadó liberális amerikai lap, a The New York Times hírértelmezője, David Leonhardt.

Pro-Palestinian demonstration in New York City
Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Agency / AFP

A szerző szerint ugyanennek a jele volt, hogy Oroszország megindította a második világháború óta a legnagyobb háborút Európában, Kína harciasabbá vált Tajvannal szemben, India behódolt a virulens nacionalizmusnak, és „Izrael története legszélsőségesebb kormányát alakította meg”.

Ebben az új, kaotikus világban az országok és a politikai csoportok, mint a Hamász, hajlandók nagy kockázatokat vállalni, ahelyett, hogy a túl gyötrő következményektől tartanának. A legegyszerűbb magyarázat, hogy egy olyan átmenet kellős közepén vagyunk, ami a multipoláris – vagyis többpólusú – világrend felé visz, hiszen az USA már nem az a domináns hatalom, ami volt, és nem támadt ebben örököse. 

Emiatt a politikai vezetők sok helyütt felbátorodnak, hogy saját érdekeiket hangsúlyozzák, arra számíva, hogy az agresszív fellépés haszna meghaladja a költségeit. Saját regiójukban ők az urak, nem az USA. A cikkíró egy kínai politológust is idéz, az országa vezetőivel kapcsolatokkal rendelkező Cseng Jongniant, aki szintén úgy véli, hogy „a régi rend” szétfoszlik, és ezt írta:

Az országok forrnak az ambícióktól, tigrisként figyelve prédájukat, készen rálelni minden lehetőségre a régi rend romjain.

Ezért vesztette el Amerika a vezető szerepet a világban

A kommentátor ezután azt veszi sorra, szerinte mi vitte Amerikát a hatalomvesztésig.

Az első hiba, hogy mindkét amerikai párt arra számított: egy gazdagabb Kína feltétlenül egy barátibb Kína lesz, és nem vették észre, hogy az USA saját riválisát építi fel megengedő kereskedelmi politikája útján. 

Afganisztánban és Irakban az USA költséges háborúkat vívott, és az utóbbi különösen megalázónak bizonyult, mert nem úgy provokálták ki, hanem George W. Bush döntésének a kérdése volt. Aztán megalázó lett az afganisztáni kivonulás is már Joe Biden idején, ami 

gyengének mutatta az Egyesült Államokat. 

A liberális lap kommentárora azonban Donald Trumpnak juttatja a babért a nemzetsüllyesztők között: szerinte a legnagyobb kárt az okozta, hogy a volt republikánus elnök és jelenlegi elnökaspiráns még a gondolatát is elutasította annak, hogy az USA vezesse a világot. Hozzáteszi: az is Trump bűne, hogy bátorította Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt, hogy ne sokat törődjön a palesztinok érdekeivel, és maximális izraeli győzelemre törekedjék.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.