BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gerhard Schröder nyolcvanéves

Ma lett nyolcvanéves Gerhard Schröder, volt német kancellár, aki Oroszország politikája miatt került a közbeszédbe az utóbbi években. Ettől függetlenül szinte mindenki gratulál a volt kancellárnak.

Ma töltötte be nyolcvanadik életévét Gerhard Schröder, volt német kancellár. Steinmeier szövetségi elnök és Scholz kancellár csak formálisan gratulál neki levélben – az AfD vezetője viszont nyilvánosan dicsérte Oroszország-politikáját. Az évfordulóról Orbán Viktor is megemlékezett. 

Former German Chancellor Gerhard Schröder
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az X közösségi oldalon azt írta: 

80. születésnapja alkalmából jó egészséget és sok boldogságot kívánok egykori kollégámnak, Gerhard Schrödernek. Isten éltesse, kancellár úr!

A kitekinto.hu a volt kancellár hetvenéves évfordulóján folalta össze életrajzát. Mint írták, Gerhard Fritz Kurt Schröder 1944. április 7-én látta meg a napvilágot, az Észak-Rajna–Vesztfáliában található Mossenbergben. Édesapja, Fritz Schröder 1944 októberében hunyt el a román fronton, Kolozsvár közelében, így a kis Gerhard sosem találkozhatott vele. 

Így aztán édesanyja, Erika Vosseler egyedül nevelte fel Schrödert nővérével és három féltestvérével együtt, akik igen szegény körülmények között éltek. A Wikipédia szerint, a hadiárva Schröder esti egyetemen végzett jogot Göttingenben, majd ügyvédi praxist folytatott. Helmut Schmidt iránt érzett tisztelete a Németország Szociáldemokrata Pártjába (SPD) vitte. 1977-ben a jusók (ifjú szocialisták, az SPD ifjúsági szervezete) országos elnökévé választották. 1979-ben, amikor betöltötte 35. évét, e címről le kellett mondania. 1980-ban a Bundestag képviselője lett. 1990 tavaszán a kormányváltás: a Zöldekkel kötött koalícióval tizennégy év után, személyében újra szociáldemokrata miniszterelnöke lett Alsó-Szászországnak.

Az Vlagyimir Putyin barátjaként számon tartott volt kancellárt évek óta kritizálják pártjában. A Stern magazinnak a Szociáldemokrata Párt egykori vezetője azt mondta, hiba volt az invázió, de a konfliktus változatlanul megoldható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.