BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Katasztrofális lehet az idei erdőtűzszezon is Kanadában

A füst átterjedt az Egyesült Államokra, figyelmeztetést adtak ki a légszennyezés miatt.

A szezon első erdőtüzei tízezer hektáron tombolnak Kanada nyugati részén, Brit Kolumbiában több ezer embert evakuáltak, és a levegőszennyezés miatt nem csupán az ország több tartományában, hanem az egyesült államokbeli Minnesotában is figyelmeztetést adtak ki a hatóságok.

A 140-ből negyven tűz egyelőre megfékezhetetlen / Fotó: AFP

A Brit Kolumbiával szomszédos Alberta tartományban is felszólították az olajhomok központjának számító Fort Murray lakosait, hogy készüljenek fel a távozásra. A településen súlyos károkat okozott a 2016-os erdőtűz, emlékeztetett tudósításában a Reuters. Több mint nyolcvanezer embert evakuáltak és 1600 épület égett le akkor a településen.

Az időjárás Fort Murray környékén azonban egyelőre a tűzoltóknak kedvez, az eső segített vasárnap kordában tartani a tüzeket, és további csapadékot jelez a meteorológia hétfőre is.

A tüzek közül több is extrém súlyos, és 

a 140-ből mintegy negyvenet egyelőre megfékezhetetlennek minősítettek a hatóságok.

 Az első lángok pénteken lobbantak fel, az érintett terület másnapra elérte a 4200 holdat. Volt olyan tűz, amelyet az erős szél által kidöntött fa okozott, amelyik egy villanyvezetékre zuhant.

Az Egyesült Államok is fulladozik a füsttől

A kanadai erdőtüzek miatt tavaly füst borította be az Egyesült Államok jelentős részét, Montanától Georgiáig 18 államban adtak ki figyelmeztetést a levegőminőség romlása miatt. A füst akkor még Európa egyes részeit is elérte.

A füst már elérte az Egyesült Államokat / Fotó: AFP

A füst most már elérte a Montanától Wisconsinig terjedő területet, de az ABC News tudósítása szerint egyelőre csak Minnesotában veszélyesen sűrű, ezért csak ott adtak ki figyelmeztetést vasárnap estig.

A levegőminőségi index 100 alatt minősül elfogadhatónak, de az államban a hétvégén az „egészségtelen” tartományt jelentő 150 és 200 között mozgott, sőt, időnként azt is meghaladta. Az észak-minnesotai Bemidjiben elérte a 212-őt, így a település a legrosszabb levegőjűek közé tartozott a világon.

A füst az előrejelzések szerint hétfő estére eléri a nebraskai Omahát.

Az erdőtüzek hatása egyre több aggodalmat okoz az Egyesült Államokban, mert előrejelzések szerint a helyzet folyamatosan romlani fog. Egy februárban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint 

az évszázad közepére az erdőtüzek okozta füst 125 millió amerikai számára jelenthet súlyos egészségügyi kockázatot

– ez az teljes lakosság több mint egyharmada.

prescribed fire burnTORONTO, ON - April 9 - Memb
Az előrejelzések szerint az idei erdőtűzszezon is katasztrofális lesz Kanadában / Fotó: Getty Images

A füst mindenki számára ártalmas, de különösen veszélyes a betegekre. Agyvérzést, szív- és légzőszervi betegséget, tüdőrákot és korai halált okozhat a környezetvédelmi hivatal (Environmental Protection Agency – EPA) szerint.

Rekordszámú erdőtűz tavaly

Kanadában tavaly rekordszámú erdőtűz pusztított, több millió holdnyi terület égett le, és 120 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A szövetségi kormány figyelmeztetés szerint az ország idén is „katasztrofális” erdőtűzszezonra számíthat, mert az El Nino miatt a szokásosnál forróbb lesz a tavasz és a nyár.

A tél is a legmelegebbek közé tartozott az ország történetében, sok helyen nagyon kevés volt a hó, vagy egyáltalán nem is esett, ami tovább súlyosbítja az aszályt.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.