BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyien szavaztak a francia választáson eddig

Macron úgy vélekedett, hogy a szélsőségek programja polgárháborúhoz vezetne Franciaországban.

Sokan vesznek részt az előrehozott voksoláson. A részvételi arány 25,9 százalékos volt 12 órakor Franciaországban a parlamenti választáson – számolt be a Magyar Nemzet.

Fotó: AFP

Egyes közvélemény-kutatások szerint az abszolút többség, azaz a legalább 289 képviselői hely is megszerezhetővé vált Marine Le Pen pártja számára. Azokban a körzetekben azonban, ahol három jelölt jut tovább – bár egész Franciaországban nem jött létre összefogás –, számítani lehet visszalépésekre a baloldal vagy az elnöki tábor részéről, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

Emmanuel Macron elnök korábban feloszlatta a francia parlament alsóházát, és új parlamenti választást írt ki, miután frakciója alulmaradt az európai szavazáson

Az első fordulót június 30-án tartják, a másodikat július 7-én.

A parlamenti választás legnagyobb esélyese az európai választáson is győzelmet arató, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), amely egy mandátumbecslés szerint 250-300 képviselői helyet szerezhet meg az 577 fős nemzetgyűlésben. Az abszolút többséghez 289 helyre van szükség. Eszerint a felmérés szerint, amelyet az Odoxa intézet készített a Le Nouvel Obs című hetilap megbízásából, az Új Népfront nevű baloldali összefogás 160-210 képviselői helyet, az elnöki tábor pedig 70-120-at tudna megszerezni, ha most vasárnap lennének a választások. 

Emmanuel Macron – aki szélsőségesnek tekinti a Nemzeti Tömörülést és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország által dominált baloldali összefogást is – úgy vélekedett, hogy a szélsőségek programja polgárháborúhoz vezetne Franciaországban. Marine Le Pen ezt visszautasította, ugyanakkor jelezte: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy pártja győzelme esetén a radikális baloldal utcára viszi az embereket, és erőszakba forduló megmozdulásokat szervez. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.