BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
eu-elnökség

EU-elnökség: Párizsban keres szövetségeseket a kormányfő

Berlin és Róma után újabb nyugat-európai országba látogatott a magyar miniszterelnök. Hazánk EU-elnökségének megerősítéséhez Orbán nemcsak a lassan kegyvesztetté váló Macronnal találkozna, hanem a választásokon előretörő, konzervatív Marine Le Pennel is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora délután Párizsban, az Élysée-palotában tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy a közelgő magyar EU-elnökség programjáról és céljairól egyeztessenek, amelyek teljesítéséhez elkelne a nyugati támogatás is.

eu-elnökség
Orbán Viktor a közelgő magyar EU-elnökségről tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel / Fotó: AFP

A párizsi látogatás  a miniszterelnök európai körútjának legújabb állomása. Múlt pénteken Olaf Scholz német kancellárral, kedden pedig Giorgia Meloni olasz kormányfővel is találkozott. A látogatások során az elnökség céljai mellett az Európát érintő nemzetközi ügyekről és a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről is egyeztettek.

Orbán és Macron munkaebédjén a miniszterelnök célja, hogy megszerezze Franciaország támogatását a magyar EU-elnökség programjához.

A francia elnök meggyőzése sokkal könnyebb feladat lehet, mint a német vagy akár az olasz vezetésé; Macron ugyanis az EP-válaszások elvesztése és a parlament feloszlatása miatt karrierje egyik legnagyobb botrányának közepén találta magát, így jól jön neki egy kis külpolitikai siker, és hasznosak az uniós szövetségesek is.

Elnökség: íme, hol várhatók komoly sikerek és mely viták húzódhatnak el

Konfliktusok közepette veszi át Magyarország júliustól az uniós elnökséget. Az uniós elnökségünk alatt a védelmi ipar kiépítésében is várhatók fejlemények, az európai uniós hadsereg felállítása és a bővítési politika azonban rendkívül megosztó, hosszas viták előtt álló kérdés, ráadásul a választások utáni „béna kacsa” helyzetben.

Szövetségesek az EU-elnökséghez

A párizsi találkozó is jelzi a kormány folyamatos erőfeszítéseit, hogy a magyar EU-elnökségre való felkészülés során megerősítse kapcsolatait az európai politika kulcsvezetőivel, és partnereket találjon a programok teljesítéséhez.

Magyarországnak ugyanis jókora kihívásokkal kell szembenéznie az Európai Tanács élén: az ukrajnai háború, az izraeli konfliktus, a Kínával folytatott kereskedelmi viták, a tagállami és uniós gazdasági problémák, valamint a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb hatásai is mind olyan ügyek, amelyeket a kormány csak a közösség teljes együttműködésével lenne képes megoldani.

Ehhez azonban szövetségesek kellenek, akiket az EU változó politikai környezetében nehéz lehet megtalálni.

Ennek érdekében Orbán szerdán nemcsak Macronnal, hanem Marine Le Pen jobboldali vezetővel is találkozni fog.

Miután az elnök pártja az EP-választások során csúfos vereséget szenvedett, a jobboldal pedig előretört, Macron feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat hirdetett – lehetséges, hogy Le Pen és a Nemzeti Tömörülés hamarosan a francia politika élére tör. A magyar kormány emiatt már most is keresi a kapcsolódási pontokat a lehetséges trónörökösökkel is.

Varga Mihály: a magyar EU-elnökség célja Európa versenyképességének növelése

A pénzügyminiszter szerint a magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentése mellett. Varga Mihály egyeztetett az MGYOSZ elnökével is, és elmondta, hogy csak akkor alkalmazható harmadik országbeli vendégmunkás munkaerő, ha már az európai és a hazai nem elérhető.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.