BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Martorpsfallet,Waterfall,,Delicate,Creek,Decending,In,Lush,Forest,On,Wet

Olcsó telek: ebben a városban 35 forint egy négyzetméternyi földterület

A drágaságáról is híres Svédország egyik települése szinte ingyen adja a földjeit. Götene város önkormányzata az olcsó telekért cserébe azt várja, hogy a vásárló lakóházat építsen és hosszú távon odaköltözzön.

A svéd Götene város hiába népszerű a turisták körében, kevesen telepednek le ott, a népessége pedig egyre idősebb. Ha a település nem kezeli az öregedő népesség problémáját, akkor az ötezer fős lakossága idővel elfogy. A városvezetés az olcsó telekben látja a megoldást: négyzetméterenként mindössze 1 svéd koronát, azaz 35 forintot kér érte a potenciális betelepülőktől.

Martorpsfallet vízesés ,Waterfall,,Delicate,Creek,Decending,In,Lush,Forest,On,Wet
Götene város önkormányzata az olcsó telekért cserébe azt várja, hogy a vásárló lakóházat építsen és odaköltözzön / Fotó: GettyImages
Götene város önkormányzata az olcsó telekért cserébe azt várja, hogy a vásárló lakóházat építsen és odaköltözzön. A képen a Martorpsfallet-vízesés látható / Fotó: GettyImages

Mit kínál Götene az új lakóinak?

Götene a svéd és a külföldi turisták körében is népszerű úti cél. A település gazdag történelmi látványosságokban, természeti panorámája pedig festői. A kisvárosban található a román kori stílusban épült Husaby Kyrka templom, a történelmi Martorpsfallet-vízesés és az Österplana Hed och Vall természetvédelmi terület vadvilága – írja az Euronews.

Ki vásárolhat olcsó földet?

Johan Mansson polgármester biztosított arról, hogy bárki vásárolhat földterületet, mivel nincs szabályozás erre vonatkozóan. „Fantasztikus lenne, ha külföldről is érdeklődnének az itteni telekvásárlás iránt” – jelentette ki a városvezető, aki nem árulta el, hogy svédországi tartózkodási hely vagy állampolgárság szükséges-e a tranzakcióhoz. Egy biztos: a vásárlás kötelezettséggel is jár.

A vevőnek két éven belül építkeznie kell a telken, különben a földterület tulajdonjoga visszaszáll az önkormányzatra.

A városvezetés májusban hirdette meg a programot és június végéig három telken adott túl ennek keretében, elsősorban a település fejlett területein. A meghirdetett telkek egy része hosszú évek, gyakran évtizedek óta eladó. A program 2025-ben is folytatódik – amíg van üres telek.

Hiába olcsó a telek, ha drága az építkezés

A kedvezményes telkek programját Götene mellett Hylte önkormányzata is elindította. Ott január óta 54 telket értékesítettek ugyanezen az áron.

Habár Svédországban csökkennek a kamatok, a családok továbbra is óvatosak az ingatlanpiacon. A gazdaság egyáltalán nincs olyan fényes helyzetben, mint korábban, ráadásul a gyerekbűnözés is felütötte a fejét.

Elképesztő tempóban gyarapodott a svéd szupergazdagok száma

Svédországot sokszor azonosítják a magas életszínvonallal és az irreálisan sok luxusingatlanokkal. Bizonyos szempontból ez egy teljesen jogos megállapítás, ugyanis jelentősen növekedett a svéd szupergazdagok száma az elmúlt harminc évben. A rakétaszerű növekedést a sikeres startupoknak és a népszerű svéd piacnak is köszönhetik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.