BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: a magyar EU-elnökség programját Franciaország is támogatja

A miniszterelnök értékelte az Emmanuel Macronnal folytatott tárgyalást. Orbán Viktor az EU bővítéséről, a háborúról és a repülőtérről is egyeztetett francia kollégájával.

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll – közölte a magyar miniszterelnök szerdán Párizsban, miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt. Orbán Viktor a találkozót követően a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy európai tárgyalássorozatának harmadik állomásaként, Berlin és Róma után érkezett Párizsba. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért két témát érintettek: a francia–magyar kétoldalú kapcsolatokat, illetve az EU következő fél évét.

European Council Meeting In Brussels eu-elnökség
Orbán Viktor
Orbán Viktor Berlin és Róma után Párizsban is tárgyalt / Fotó: NurPhoto via AFP

„Berlin, Róma után itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon” – jelentette be Orbán Viktor. Hozzátette, hogy szót ejtettek a Nyugat-Balkán bővítéséről is. A Nyugat-Balkánon tizenöt éve várnak országok arra, hogy belépjenek az unióba, ez helytelen, rossz, és talán megalázó is számukra.

Elsöprő többségben vannak azok az országok, amelyek a Nyugat-Balkán országait minél hamarabb szeretnék az Európai Unión belül látni, ideértve Szerbiát is, Magyarország dolgozni fog ezért a következő időszakban

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Emmanuel Macronnal örömmel nyugtázták a francia–magyar kapcsolatok fejlődését, és abban maradtak, hogy ezeket tovább fogják erősíteni. Jelenleg 45-50 ezer magyar család keresi a kenyerét Magyarországon működő francia tulajdonú cégeknél, a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig tíz év alatt megduplázódott.

Kiemelte, hogy a ferihegyi repülőtér visszavásárlásánál is az egyik legnagyobb francia cég a szakmai és üzleti partner.

A miniszterelnök kedden velük tárgyalt, szerdán pedig Macron elnökkel megerősítették, hogy ez nem csupán egy beruházás, hanem egy nagy fejlesztési program, amely Franciaországnak és Magyarországnak is fontos.

Orbán elmondta, hogy a franciák vezetik az európai nukleáris koalíciót, azon országok csoportját, amelyek szerint a nukleáris energia nélkül nem lehet a tiszta energiához és gazdasághoz megérkezni. Magyarország a kezdetektől tagja ennek a koalíciónak, itt az együttműködés lépéseit tisztázták – jelezte, kiemelve azt is, hogy a paksi erőmű kivitelezésében nagy erővel vesznek részt francia cégek is.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron megállapodott a védelmi ipari együttműködés szélesítéséről is. Most is van már francia védelmi ipari beruházás Magyarországon, de keresik az együttműködés újabb lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kitért arra is, hogy a találkozó során szóba került a háború kérdése is, itt azonban a vélemények erősen eltérnek egymástól.

Világossá tettem az elnök előtt, hogy Magyarország nem foglalkozik sem Ukrajnával, sem Oroszországgal, Magyarország a békével foglalkozik

– jelentette ki Orbán. Hozzátette, hogy Magyarország nem egyik vagy másik ország ellen van, hanem a háború ellen. „A háborút akarjuk megállítani, ezért számunkra a legfontosabb célkitűzés, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és ne haljon meg több ember.”

Újságírói kérdésre a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kínai–magyar kapcsolatok nem kerültek szóba Párizsban. Mindenki tudja, hogy Kínával Magyarországnak történelmi idők óta kiegyensúlyozott és jó kapcsolata van, Kína is nagyon magas együttműködési szintre helyezte Magyarországot. Hozzátette, az EU-ban tudják, hogy Kína részt vesz a magyar gazdaság modernizációjában, és Kína felajánlotta, hogy Magyarország vegyen részt a kínai gazdaság korszerűsítésében. „Ez egyre növekvő gazdasági együttműködést jelent, amellyel szemben az európaiaknak semmi kifogásuk nincs, nem is lehet” – szögezte le.

Az EU vezető tisztségeinek elosztásával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: ez megtörtént. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország mindig is, talán méretéből és hagyományaiból fakadóan is, amellett volt, hogy az európai döntésekbe mindenkit be kell vonni.

„Az nem jó, ha a következő öt évre a legfontosabb pozíciókat az azokhoz tartozó programmal együtt pártalapon osztják szét azok, akik magukat erre kijelölték; az sosem jó, ha az Európai Unióban van kormányzó párt és van ellenzék, van többség és van kisebbség” – emelte ki a miniszterelnök

Mindenkit be kellene vonni, ez a lépés azonban inkább a háborút és a migrációt támogató pártok koalíciója lett, amit Magyarországnak kötelessége ellenezni

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

Új terminál épül a budapesti repülőtérre, Orbán Viktor egymilliárd eurónyi beruházásról tárgyalt

Orbán Viktor párizsi útján nem csak Emmanuel Macronnal találkozott. A miniszterelnök megbeszélést folytatott a Vinci Concessions vezérigazgatójával. A magyar állam a Vinci Airports segítségével vásárolta meg a Budapest Airport Zrt.-t. A Vinci 20 százalékos részesedést szerzett, és közreműködik a repülőtér üzemeltetésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.