BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden betiltaná a fegyvert, amivel Trumpra lőttek

A fegyvertartás kérdése régóta megosztja az amerikai társadalmat. Ráadásul a Trump ellen is használt AR–15 különösen gyilkos fegyver, mely kategóriát a demokraták régóta szeretnék betiltani.

Ismét a Donald Trump elleni merényletben is használt fegyvertípus, a gépkarabélyok betiltását szorgalmazta Joe Biden amerikai elnök egy, az NAACP nevű, főként színes bőrűek jogaiért síkra szálló szervezet gyűlésén.

Trump
A Doinald Trumpra lövő merénylő nem kis pisztolyt használt / Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Az elnök felidézte, hogy a merénylethez használt AR–15 már nem egy tragédiában játszott szerepet, olyanokban is, melyek gyerekek életét is követelték. Ezért szerinte ideje a rohamfegyvereket betiltani.

Vége a kampányszünetnek

A Trump fülét meghorzsoló merénylet után a Biden-kampány szünetet tartott és visszavett a szóbeli támadásokból, sőt a televíziós reklámokat is leállította a nemzeti egység jegyében.

Kedden azonban az NAACP gyűlésén Biden már ismét támadásba lendült, noha beszélt arról is, hogy mennyire túlhevült a politikai közbeszéd. Mint mondta, a politikai megosztottság nem jelentheti azt, hogy nem lehet ellenfele múltbeli tetteit vagy terveit kritizálni, különösen, ha Trump hazudik azokról – számolt be a történtekről a BBC.

A főként feketékből álló közönség előtt ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkanélküliség a Biden–Harris-kormányzat alatt volt valaha a legalacsonyabb a feketék körében, de felidézte azt is, hogy 

szenátorként az egyik kezdeményezője volt a gépkarabélyok 1994-es tiltásának, mely azonban 2004-ben lejárt.

Biden gyakran kampányolt a fegyvertartás korlátozása mellett és 2022-ben az egyik legjelentősebb fegyverbiztonsági törvényt is aláírta, mely a háttérvizsgálatok javítását célozta a fegyvervásárlás előtt.

Ezzel szemben Trump és a republikánusok a fegyvertartás szabadsága mellett szállnak síkra, és ezen a volt elnök elleni merénylet sem változtatott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.