BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harminc évet kapott az Iszlám Állam terroristája

A 45 éves elkövető, Zaniar Matapour a rendőri jelentések szerint mentális problémákkal küszködő, radikalizálódott iszlamista. A bírák Matapourra harminc év börtönbüntetést szabtak ki, amely határozatlan ideig meghosszabbítható.

Terrorcselekmény elkövetésében bűnösnek mondta ki és harminc év börtönbüntetésre ítélte a norvég bíróság csütörtökön az oslói melegbárban két éve elkövetett halálos lövöldözést kitervelő és végrehajtó, iráni származású norvég állampolgárt. A London Pub nevű bárban és egy másik, közeli szórakozóhelyen 2022. június 25-én elkövetett fegyveres támadásban két ember életét vesztette és kilencen megsebesültek.

Zaniar Matapour 30 évet kapott / Fotó: AFP

A 45 éves elkövető, Zaniar Matapour a rendőri jelentések szerint mentális problémákkal küszködő, radikalizálódott iszlamista. A norvég hatóságok súlyos terrorcselekmény és gyilkosság miatt kezdeményezték büntetőjogi felelősségre vonását. A bírák Matapourra harminc év börtönbüntetést szabtak ki, amely határozatlan ideig meghosszabbítható.

Az ítélet összhangban áll az ügyészség kérésével.

Az ítélt nagy megkönnyebbülést jelent nekünk – mondta Espen Evjenth, a túlélőket és a halálos áldozatok hozzátartozóit támogató csoport vezetője az NRK norvég műsorszolgáltatónak. A vádirat szerint Matapour azután kezdett lövöldözni, hogy nyilvánosan hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Két fegyverrel is tüzelt az épületen belül és kívül is. A férfit a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel. Az ügyész üdvözölte a csütörtöki döntést. Matapour védője nagyon súlyosnak nevezte a kiszabott büntetést, de elmondta, hogy a fellebbezés kérdésében még nem döntöttek.

A per alatt a védelem sem vitatta, hogy Matapour a tömegbe lőtt, és a támadás terrorista indíttatású volt. Matapour ügyvédje mégis védence felmentését kérte arra hivatkozva, hogy a férfi egy magát az Iszlám Állam magas rangú tagjának kiadó dán titkosügynök felbujtására követte el a támadást. Matapour mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Lelőtték az Iszlám Állam támogatóit miután túszokat ejtettek egy oroszországi fogolytáborban

Kiiktatták azokat a bűnözőket, akik túszokat ejtettek az Oroszországi Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat 1. számúfogolytáborában a rosztovi régióban. Korábban több, az Iszlám Államhoz köthető terrorista túszul ejtette a fogolytábor személyzetét. Az Izvesztyija forrása szerint a túszejtést olyan emberek hajtották végre, akik magukat az Iszlám Állam támogatóinak mondják

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.