BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Macron Olimpia

Macron időt akar nyerni az olimpiával, de ennek megvannak a kockázatai

A francia elnök arra számít, hogy az olimpia eltereli a figyelmet a francia belpolitikáról, ami igaz is, de hiába reménykedik ebben Emmanuel Macron, ettől még nem fognak koalícióképesebbé válni a bemerevedő politikai csoportosulások.

A tervek szerint a párizsi olimpia Franciaország nagyságát lett volna hivatott hirdetni, beleértve Emmanuel Macron diadalát is, a megnyitó ünnepség például XV. Lajos pompáját idézte fel. A szajnai parádé lezajlott, Emmanuel Macron francia elnököt azonban nem fogják megkoronázni – csak abban reménykedhet, hogy lélegzetvételnyi időt nyer a belpolitikában.

Macron Olimpia
Macron az olimpia megnyitóján – a nyári ünnepek után, ősszel ismét jön a keserves politikai valóság / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Egy Macron-szövetséges a Politico című brüsszeli lapnak úgy nyilatkozott:

Szünetre, időre van szükségünk, hogy megnyugodjunk és elcsituljanak a politikai támadások. 

Emmanuel Macron politikai sorsának alakulása soha nem tűnt még ilyen borúsnak. A francia elnök saját táborát is meglepte, amikor előrehozott választásokat írt ki, miután a júniusi európai voksoláson brutális vereséget szenvedett a Macron-ellenes platformmal kampányoló radikális jobboldaltól. Ennek nyomán a francia elnök koalíciója a parlamenti szavazásokon másodjára is vereséget szenvedett, és többtucatnyi helyet veszített. A feszültségek az elmúlt hetekben csak fokozódtak, mivel egyetlen párt vagy koalíció sem tudott többséget szerezni a parlamentben, és kormányt alakítani.

A héten a francia államfő „politikai fegyverszünetre” szólított fel, hogy lecsendesítse azt a politikai zűrzavart, amelyet ő maga idézett elő. 

Az olimpia alatt Párizsra szegeződik minden tekintet, Macron rövid időre félreteheti belpolitikai gondjait, miközben a világ csillogó hírességeinek, köztük Céline Dion énekesnőnek, Snoop Dogg rapsztárnak és Elon Musk milliárdos Tesla-főnöknek ad otthont. Azonban szokatlan helyzetben néz majd szembe a világgal: nincs mellette miniszterelnök, miközben az országot egy ügyvezető kormány vezeti, amely tudja, hogy a napjai meg vannak számlálva.

Az Ipsos közvélemény-kutatója, Mathieu Gallard szerint az olimpia mégis a javára válhat. 

A média és a franciák minden figyelme a játékokra irányul majd

– állapította meg.

Az olimpia és az azt követő nyári szünet – amely Franciaországban hagyományosan hosszabb, augusztusban gyakorlatilag leáll az ország – kapóra jön a francia elnök számára. 

„Az igazság az, hogy amikor hagyjuk lecsillapodni a dolgokat, akkor nyerünk” – jegyezte meg Macron szövetségese, rámutatva a centrista erők nemrégiben aratott, meglepetésszerű győzelmére, amely során egy ad hoc koalíció sikeresen újraválasztotta a nemzetgyűlés elnökét. 

Emmanuel Macron mindig is szívesen használta ki a sport erejét:

gyakran Franciaország vezetőedzőjének képzeli magát, lelkesítő beszédeket tartott a futballistáknak, és együtt ünnepel a válogatottal. 

Lefényképezték már izzadtan és bokszolva, szívesen focizik jótékonysági gálákon, és kiemelten jó kapcsolatot ápol Kylian Mbappéval, a válogatott sztárjátékosával. Mbappét azonban ez nem mindig hatja meg: a nyár folyamán otthagyta a Paris Saint-Germaint, és a spanyol Real Madridba igazolt – Macron többszöri személyes közbenjárása ellenére. A francia politikus máskor is belefutott már sportpofonokba, például 2022-ben Katarban lement a pályára, hogy megvigasztalja a játékosokat az Argentína elleni világbajnoki döntőben elszenvedett vereség után – fel is bosszantotta a szurkolókat.

Olympique de Lyonnais v Paris Saint-Germain - French Cup Final
Macron és Mbappé – hiába a jó viszony, mégsem tudta Párizsban tartani a sztárt / Fotó: NurPhoto via AFP

A párizsi játékok előtt Macron felszólította honfitársait, hogy a feszült politikai helyzet ellenére legyenek büszkék arra, hogy franciák. 

Fogadjuk a világot, ez óriási büszkeség. Franciaország egy befogadó [nemzet], egy merész Franciaország, egy olyan Franciaország, amely büszke a történelmére

– hangsúlyozta a francia televízióban adott interjúban. 

Bruno Jeanbart közvélemény-kutató szerint azonban nem valószínű, hogy Macron hasznot húz majd az olimpiai felhajtásból, hasonlóan ahhoz, ami akkor történt, amikor Franciaország 1998-ban, Jacques Chirac elnöksége idején megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. 

Chirac lendületet kapott, annak ellenére, hogy akkor a baloldali ellenzéknek volt többsége a nemzetgyűlésben, de a sportsiker összekovácsolta a nemzetet 

– emelte ki Jeanbart, utalva arra az időszakra, a kohabitációra, amikor az elnök és a miniszterelnök különböző pártokból érkezett, és úgy tűnik, ez ismét meg fog történni. „Ezúttal azonban más a helyzet, a politika nincs a helyén, még kormányunk sincs” – tette hozzá. 

Rubik-kocka-politika 

Macron Reneszánsz pártján belül is nagy a pesszimizmus, és több bennfentes szerint is távolinak tűnik, hogy a parlamentben megállapodásra jussanak a kormányalakításról. „Szünetre van szükségünk… de ez nem változtat semmin. Senki sem akarja, hogy Macron nyerjen” – mondta a brüsszeli lapnak Christophe Weissberg, Macron pártjának volt parlamenti képviselője. 

Macron támogatóinak egy része abban reménykedik, hogy idővel talán sikerül megtalálni az utat egy olyan koalíció létrehozásához, amely hajlandó együttműködni az elnökkel. Gallard, az Ipsos közvélemény-kutatója azonban szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az olimpiai fegyverszünet bármilyen áttöréshez vezethet a francia politikában; szerinte nem alakul ki olyan koalíció az elnök mögött, amely többséget tudna szerezni a parlamentben.

Weissberg szerint: 

amikor az olimpia véget ér, ismét ott lesz a baloldal, amely azt követeli az elnöktől, hogy fogadja el a miniszterelnök-jelöltjüket.

Ezen a héten a pánbaloldali szövetség, az Új Népfront, amely a legtöbb mandátumot szerezte a nyári parlamenti választásokon, hetek óta tartó civakodás után végül beleegyezett, hogy Lucie Castets-t, egy kevéssé ismert párizsi köztisztviselőt állítsanak miniszterelnök-jelöltjüknek.

Macron, akinek alkotmányos joga van kinevezni a következő kormányfőt, kategorikusan elutasította a javaslatot. A héten adott televíziós interjújában, amely nem sokkal azután hangzott el, hogy Castets kiválasztását nyilvánosságra hozták, félresöpörte annak esélyét, hogy Castets még az olimpia befejezése előtt miniszterelnök legyen. Az elnök azzal érvelte, hogy a baloldalnak nincs elegendő többsége a parlamentben ahhoz, hogy kormányozza Franciaországot, például elfogadja a jövő évi költségvetést. 

Macron akkor nyerhet, ha világossá teszi, hogy nem nyert

A francia elnök ehelyett arra szólította fel Franciaországot, hogy tanulja meg végre rendesen a parlamenti politikát és a más európai országokban gyakorolt tárgyalási-koalíciós politikai művészetet, de Weissberg szerint az, hogy nem képes visszalépni, már önmagában paralizálja a helyzetet. 

Az elnöknek meg kell mutatnia, hogy nincs megoldása. Nem képes elismerni, hogy a labda nem az ő térfelén van. Csak ha megmutatja, hogy vesztett, akkor nyerhet 

– mondta.

A centristák körében nagy a félelem, ugyanis 

  • ha hagyják, hogy a baloldal alakítson kormányt, az túl nagy befolyást adna Macron ősellenségének, a szélsőbalos, gyakran antiszemita kiszólásairól elhíresült Jean-Luc Mélenchonnak, az Engedetlen Franciaország párt vezetőjének, amely egyébként a választásokon győztes Új Népfronton belül a legtöbb szavazatot söpörte be.  
  • Ez azt is jelentené, hogy a hatalmat egy olyan politikai csoportnak adnák át, amely megfogadta, hogy megtorpedózza Macron egyik legnehezebben megszerzett belpolitikai vívmányát, a nyugdíjreformot, és más költséges politikákat vezetne be, amelyek tovább növelnék Franciaország már most is aggasztóan magas adósságszintjét. 

Az Engedetlen Franciaországnál több rendelet is készen áll arra, hogy mindent felrobbantson, méghozzá 24 órán belül. Nagyon jól meg vannak szervezve – fűzte hozzá a fent idézett Macron-szövetséges. Ugyanakkor az, hogy a baloldalnak nem hajlandó esélyt adni Franciaország kormányzására, alááshatja Macron hosszú távú erőfeszítéseit, hogy széles koalíciót építsen a baloldaltól a konzervatívokig. 

Nagyon nehéz lesz. A mérsékelt baloldal be fogja ásni magát. Néhány szocialista együttműködne velünk, de ők a pánbaloldali politikai megállapodás foglyai – fogalmazott Weissberg.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.