BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Német-iráni adok-kapok: lerohanták, bezárták és lepecsételték a követség nyelvi intézetét Teheránban

A Nyugat és Teherán közti ellenségeskedés újabb állomáshoz érkezett. A konfliktus ezúttal Irán és Németország közt izzott fel, az iráni fővárosban rohamszerűen bezárták a nyelvi intézetet, amelyet a német nagykövetség alapított – és ez már egy adok-kapok.

Rendkívül gyorsan zajlottak az események: Teherán egy északi negyedében kedden délután az iráni hatóságok megrohanták a Német Nyelv Intézetet (DSIT), majd bezárták és le is pecsételték azzal a felirattal, hogy aki a pecsétet eltávolítja, azt a büntető törvénykönyv szigorával sújtják. A közösségi médiában megjelent képek erős rendőri jelenlétet mutatnak az épületnél, az intézet internetes oldala egy ideig még működött, majd elérhetetlenné vált.

Fotó: AFP

Az intézetet 1995-ben a német nagykövetség alapította, nem élt meg egészen harminc évet, és ezek után kétséges, hogy fog-e. 

Az akció üzenete, hogy hirdetett kulturális missziója ellenére az intézetet az iráni hatóságok a politikai befolyás vagy a hírszerzés valamiféle központjának tartják (vagy ezt igyekeznek rábizonyítani) – amint szerte a világban sok helyütt ugyanígy értékelik a nyugati államok pénzemberei által létrehozott és az elmúlt évtizedekben gombaszerűen elszaporodott civil szervezeteket (NGO-kat), és ennek megfelelően kezelik is őket. 

A nyugati országok hatóságai a bevándorlók által létrehozott iszlám központokra tekintenek hasonló gyanakvással. 

Németország: behívatják az iráni nagykövetet

A legnagyobb német lap, a Bild kérdésére a következőképpen reagált az eseményre a külügyminisztérium egy szóvivője:

„Elítéljük az iráni biztonsági hatóságok akcióit a Német Nyelv Intézet ellen Teheránban. Erre nem lehet igazolás. A nyelv a közös megértés alapja. Az intézet népszerű és elismert találkozóhely, ahol az emberek nagy személyes odaadással dolgoznak a nyelv elsajátításán nehéz körülmények között.”

Az iráni nagykövetet behívatják, egyidejűleg a külügyminisztérium felszólítja az iráni kormányt, hogy azonnal engedélyezze az oktatás folytatását.

Fotó: AFP

Azzal kezdődött, hogy visszaütöttek – sugallják az iráni portálok

Az irániak azzal magyarázták, hogy az intézetben megszegték a helyi törvényeket. A Bild szerint, amely a Mizan nevű igazságszolgáltatási portált idézi, megemlítették, hogy két „illegális” intézményt Németország is bezárt.

Az Iráni Biztonsági Tanácshoz közel álló Nurnews portál értelmezése szerint az iráni akció reagálás a Hamburgi Iszlám Központ bezárására.

A központot Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter tiltotta be csaknem egy hónappal ezelőtt, mondván, hogy az „egy jelentős iráni propagandaközpont Európában”. Korábban ugyanebben a városban az iszlám kalifátus németországi bevezetéséért tüntetett tömeg, és a német közmédia nemes egyszerűséggel elhallgatta az eseményt, ami felzúdulást okozott például a Bild szerkesztőségében.

A régi tapasztalat, hogy mindenki általában az ellenfele propagandáját tartja propagandának, a sajátját pedig az igazság közvetítésének. Az igazság közvetítésének központjai pedig az internet és a tömeges nemzetközi vándorlás korszakában rendkívül elszaporodtak. Betiltásuk feszültséget jelent, a betiltások elszaporodása pedig még nagyobb feszültséget.

Néhány cím a nemzetközi sajtóból Iránnal kapcsolatban csak az elmúlt napokból 

  • Irán meghekkelte Trump kampányát, erősítette meg az amerikai hírszerzés (BBC)
  • Moszkva bemutatta új fegyverarzenálját – jönnek az új generációs okosgránátok, drónok, rakéták (Világgazdaság)
  • A rendőrség szerint Irán, a Hezbollah lehet a tel-avivi támadás mögött (The Times of Israel)
  • Irán szerint hosszú időbe telhet, amíg visszavágnak Izraelnek (Bloomberg) 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.