BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy István: a magyar kormánynak van gyakorlata abban, hogyan kell megvédeni az országot a katasztrófáktól

Magyarország többször átélt már a mostanihoz hasonló méretű árvizet, a kormánynak pedig van tapasztalata abban, hogyan kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófák esetén – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn délután Mosonmagyaróváron Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Magyarország több alkalommal átélt már a mostanihoz hasonló nagyságú árvizet, a kormánynak van gyakorlata abban, hogyan is kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófák esetén, ezt pedig most élőben is láthatjuk, tapasztalhatjuk – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Mosonmagyaróváron, az árvízhelyzet kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróvár környékén egyeztet az árvízi védekezés résztvevőivel / Fotó: Facebook / Nagy István / Pelsőczy Csaba

A miniszter a térség országgyűlési képviselőjeként a mosonmagyaróváriak nevében köszönetet mondott az árvízi védekezésben részt vevőknek.

„Magasítjuk a gátat itt a Lajta folyónál, a zsilipeket lezártuk Mosonmagyaróvárnál, így meg tudjuk védeni az értékeket. Ha veszélybe kerülne a város biztonsága, akkor megvannak a tervek, hogy szükségtározókat nyissunk, és elvezessük a vizeket a termőföldekre” 

– ismertette a tárcavezető.

„Jó érzés látni, hogy milyen sokan jelentkeztek önkéntes munkára” – emelte ki a miniszter. A segíteni akarók jelentkezhetnek az önkormányzatnál, ahol értesítik őket: mikor, hol és milyen típusú munkákban tudnak részt venni.

Ezt követően a figyelmet a Mosoni-Dunára kell fordítani, amely rohamosan emelkedik, az Öreg-Duna medrét is figyelik, de ezekkel majd csak három-négy nap múlva lesz feladat, most az elsődleges Mosonmagyaróvár és környéke védelme, úgyhogy egyelőre a Lajta folyóra koncentrálnakszögezte le Nagy István. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: 

A Magyar Honvédség készen áll, a katonák ott vannak a gátakon, és vigyáznak a magyar polgárokra.

A tárcavezető közölte, jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon. Hozzátette: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Elmondta, hogy a Lajtánál jelenleg a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 150 katonája teljesít szolgálatot. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy szükség esetén H–145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni. 

A miniszter az MTI tudósítása szerint kitért arra, hogy a Bécsi-medencében sok eső esett, ami azt jelenti, hogy a Dunán elérheti a víz szintje a 2013-as szintet, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál megközelítheti az 1997-es és 2009-es szintet.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartott Pintér Sándor is. A belügyminiszter közölte, hogy Orbán Viktor elrendelte egy árvízvédelmi operatív törzs felállítását, hogy a katasztrófát megelőzzék. A honvédség 12 ezer tagját vezényelték ki az árvíz elleni védelem biztosítására, illetve a büntetés-végrehajtás és a rendőrség is készenlétben van.

Az Országos Mentőszolgálat kiemelt szerepet kap a védekezésben. Ha a szélsőséges időjárás és az árvíz miatt bárki megsebesülne, a mentők a lehető leggyorsabban a helyszínre fognak érkezni.

A Belügyminisztériumra hárul a feladat, hogy megszervezze az árvíz elleni védekezést, így a miniszter a külföldi útjait is lemondta, hogy Magyarországról irányíthassa a helyzetet.

A belügyi államtitkár, Rétvári Bence mindennap reggel 9 órákor tájékoztatót fog tartani az árvízről és a friss fejleményekről.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a honvédség lánctalpas kétéltű járműveket vezényelt át Szentesről Pilismarótra, hogy segítsék az árvíz elleni védekezést.  

Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs első ülése után tett közzé egy videót, amelyben beszámolt az eddigi fejleményekről. Ebben elmondta, hogy a helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket. Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak. A kormányfő azt is kifejtette, hogy 

jelenleg három kritikus szakasza van a Dunának, ezek a Szigetköz, a Dunakanyar és a főváros.

Az országos vízügyi főigazgató, Láng István arról beszélt, hogy a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén nagyon nagy mennyiségű csapadék hullott le, éppen ezért a Lajtán rekordmagas víz lehet – írta meg az Origo. Mosonmagyaróvárnál a védekezés miatt szükségtározót nyitnak majd a Lajtán. A Dunán az árvíz a Szigetközben rekordközeli mértékű lehet. Ettől lefelé csütörtökön–pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap. 

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú árvízvédekezési készültség lépett életbe a teljes budapesti Duna-szakaszon, a hét második felében pedig érkezik az évtized legnagyobb árhulláma 

– írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető kiemelte, hogy a hét végén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.