BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: katasztrofális a helyzet két román megyében, sokan meghaltak, és ezrek vannak veszélyben

Az árvíz szinte elmosott két megyét Romániában. Galati 60 százalékát, Vasluinak pedig a 30 százalékát érinti az áradás. Legalább 6 ezer otthont mosott el a víz, és 20 ezer embert kellett kimenteni a területről. Több ezer ház megsemmisült, az ivóvízrendszer pedig beszennyeződött. Az árvíz elmosta az élelmiszer és a gyógyszerek nagy részét. A segélyszállítmányok nem tudnak bejutni a területre, mivel a víz elmosta az utakat.

A romániai Galati és Vaslui megyékben körülbelül 6 ezer otthont és nagyjából 20 ezer embert érint a szeptember 13-án és 14-én lecsapó özönvízszerű eső és az azt követő árvíz. Az áradásban legkevesebb hatan meghaltak, a kár óriási.

árvíz
Legalább 20 ezer embert kellett kimenteni az árvíz elől, de még így is sokan veszélyben vannak / Fotó: AFP

A román Adevarul.ro írt róla, hogy Galati megye 60, illetve Vaslui megye 30 százalékát mosta el az árvíz. A területen rövid idő leforgása alatt négyzetméterenként 100 liter esővíz hullott le. Romániában ez soha nem látott mértékű áradást okozott. A katasztrófa középpontjában Pechea, Slobozia Conachi, Cudalbi és Cuza Voda települések állnak, a kár ezeken a környékeken a legnagyobb.

Slobozia Conachi polgármestere arról beszélt, hogy 2013-ban és 2016-ban is volt hasonló természeti csapás a területen, de a jelenlegi árvíz állítása szerint négyszer-ötször nagyobb, mint a korábbi esetekben. Emil Dragomir hozzátette, hogy jelenleg csak azért alacsonyabb az áldozatok száma, mivel a települések vezetése felkészült volt, és idejében figyelmeztették a lakosokat az érkező áradásra. Az Adevarul hozzátette, hogy Dragomir különösen jártas a katasztrófavédelemben, hiszen eredeti szakmája szerint tűzoltó volt.

A halálos áldozatok között voltak, akiket a saját udvarukon találtak meg, de egy férfit az otthonától négy kilométerre sodort el az árvíz. 

A mentésben részt vevő hatóságok közölték, hogy az áldozatok száma még nőhet, mivel több száz házhoz még nem tudtak eljutni, így arról sincsen információ, hogy az ott élőkkel mi történt. Az érintett házakban sok idős lakott, akik segítség nélkül aligha tudtak elmenekülni az áradás elől.

A román hatóságok vasárnap délután kiadott helyzetjelentése szerint az árvízben legalább 6000 ház rongálódott meg, ezek fele gyakorlatilag megsemmisült. A katasztrófa mértékét fokozta, hogy a területen a legtöbb házat vályogból építették, ami kevésbé áll ellen a víznek. A katasztrófavédelem azt írta, hogy azokon a településeken, ahol a beömlő árvíz mértéke meghaladta a másfél métert, a vályogból épült házak napokon belül összedőlhetnek. Ez az áradással érintett terület lakóingatlanainak nagyjából 50 százalékát jelentheti.

Egy becsei lakos az újságíróknak elmondta, hogy az árvíz beszakította a háza falait, és betörte az ajtót és az ablakokat.

Semmi nem tudtunk megmenteni. A bútorok és minden más odaveszett, az állataink elpusztultak. Csak azok a ruhák maradtak meg, amiket viseltünk. Mindennek vége 

– mondta sírva a katasztrófa áldozata.

Galati és Vaslui megyékben az árvízzel elárasztott területen jelenleg hatalmas gondot okoz az élelmiszer, a gyógyszer és az ivóvíz hiánya. Az áradás miatt az ivóvízrendszert le kellett állítani, az árvíz pedig elmosta az ételtartalékok nagy részét. A kutak és a ciszternák az áradás miatt beszennyeződtek, megteltek sárral. A legnagyobb veszélyben azok az idősek vannak, akik túlélték az árvizet, de az ár elmosta az otthonaikat a gyógyszereikkel együtt. A segélyszállítmányok és a hozzátartozók egyelőre nem tudnak bejutni a katasztrófa sújtotta településekre, mivel az árvíz elmosta az utakat.

Magyarország felkészült az árvízre

Az árvíz hamarosan Magyarországot is eléri. Pintér Sándor belügyminiszter szerint hazánk száz százalékosan felkészült a természeti csapásra. A Duna legkritikusabb szakaszain megerősítették a védelmet, illetve 12 ezer honvédet vezényeltek ki a védekezésre. A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség a katonák mellett lánctalpas kétéltű járműveket is kivezényelt a szükséges területekre. Orbán Viktor miniszterelnök árvízvédelmi operatív törzset állított fel. Az áradás szombaton és vasárnap fog tetőzni a Duna budapesti szakaszán. A főpolgármester, Karácsony Gergely arról beszélt, hogy megtették a szükséges intézkedéseket az árvíz elleni védekezésben.

A CLB biztosítási alkusz egy közleményt adott ki, amely szerint az árvíz és a szélsőséges időjárás már most legalább 10 milliárd forintos kárt okozott, ez pedig csak nőni fog. Az alkusz rekordmértékű kárra számít, amit a biztosítóknak ki kell majd fizetniük az árvíz miatt a következő napokban.

Árvíz: lázasan készülődnek a dunai fővárosok, Csehországban evakuálnak

Rendkívüli a helyzet a Duna menti országokban, Bécsben azt mondják, ilyent még nem tapasztaltak. Az árvíz veszélyére koncentrálnak a Duna menti fővárosokban, Bécsben, Pozsonyban és Budapesten, miután enyhültek az elmúlt napok hatalmas esőzései a régióban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.