BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazási káosz uralkodik Közép-Európában a heves áradások után

Az áradások és erős szélviharok egyre nagyobb pusztítást okoznak Közép- és Kelet-Európában, a legkritikusabb helyzet Lengyelországban alakult ki. Dél-Lengyelországban egy híd összeomlott, a feltorlódott törmelék pedig elállta a víz útját, amely így a város irányába folyik.

Közép- és Kelet-Európában a napok óta tartó szakadatlan esőzések, kiterjedt áradások és erős szelek egyre nagyobb pusztítást okoznak a vasúti közlekedésben, és egyre több lakost evakuálnak.  

AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
-
-
-
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
-
-
-
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
-
-
-

Ausztria az árvízveszély miatt felfüggesztette a vasúti forgalmat egy kulcsfontosságú vonal Bécs és Salzburg közötti szakaszán, és a fővárosban, Bécsben legalább három metróvonal is érintett.

Csehországban vasárnapig mintegy 40 vonatvonalat zártak le. További értesítésig felfüggesztették a személyszállítást Csehország és Lengyelország között – közölte a PKP Intercity lengyel vasúttársaság.

Ausztriában leállítják a vonatokat Amstetten és St. Valentin között az úgynevezett Weststreckén, egy négyvágányú nagy sebességű útvonalon, amely a teljes osztrák vasúti forgalom körülbelül egyharmadát teszi ki, és kulcsfontosságú összekötőként szolgál Németország és Kelet-Európa között.

Az OeBB vasárnapi közleménye szerint az osztrák vasúttársaság és a Westbahn magánfuvarozó pótlóbuszokat indít egy 40 kilométeres szakaszon, miközben a teherforgalmat leállítják, vagy jókora kerülőkkel átirányítják.

A heves esőzések Közép- és Kelet-Európa nagy területein áradásokat okoztak. Romániában négy halálos áldozatot követelt a hirtelen áradás, Lengyelországban legalább egy, Ausztriában is egy tűzoltó halt meg. Két napja további két ember eltűnt Romániában – mondta vasárnap Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A Balkán-félszigetre összpontosuló, alacsony nyomású örvény további, gyakran kiadós csapadékot hoz vasárnap, különösen Ausztria északi, középső és keleti részén – írja a GeoSphere előre jelző szolgálat. Alsó-Ausztria, az ország Bécs után legnépesebb tartománya szükségállapotot hirdetett, és azt tanácsolta az embereknek, hogy halasszák el a felesleges utazásokat. A hatóságok eddig mintegy 1100 házat evakuáltak.

A hatóságok arra számítanak, hogy az ausztriai Ottensteiner-tározó túllépi a kapacitását, annak ellenére, hogy vízmennyiségének mintegy felét leengedték a múlt hét végén kezdődött heves esőzésekre való felkészülés érdekében. Ez valószínűleg a Duna egyik mellékfolyója, a Kamp folyó vízszintjének további emelkedéséhez vezet.

A következő napok rendkívül nehezek és kihívásokkal teliek lesznek az érintett lakosság és a segélyszolgálatok számára

– mondta Karl Nehammer osztrák kancellár az X-en. „A tűzoltóság, a polgári védelem, a rendőrség és a szövetség hadserege fokozott készenlétben állnak, hogy segítsenek, ha bárhol sürgősen szükség lenne a támogatásukra.”

Pénteken és szombaton, a hegyekben lezúduló heves havazást követően az ausztriai hóhatár lassan 1200-1600 méterre (3937-5249 láb) emelkedik a tengerszint felett vasárnap folyamán.

A lengyel és a cseh hatóságok is több tízezer elsősegélynyújtót mozgósítottak, és szombaton legalább két határátkelőt lezártak az országok között a cseh oldalon elárasztott helyi utak miatt. 

Helikoptereket mozgósítunk, az első mentési képességekkel rendelkező Black Hawk megérkezik a délnyugat-lengyelországi Wroclawba

– közölte Donald Tusk miniszterelnök az X-en, amikor megerősítette az ország első, árvízzel összefüggő halálesetét. Mintegy ezer embert evakuáltak.

A dél-lengyelországi Glucholazy városában egy hidat tönkretett a megáradt folyó, és összeomlott. A törmelék most elzárja a folyót, és a vizet kiszorítja a mederből a városba. Az árvízi katasztrófa súlyosbodik.

Csehországban egyik napról a másikra súlyosbodott a helyzet, a folyók sok várost és falut öntöttek el, főként az ország északkeleti részein. 

A hatóságok több mint tízezer lakos evakuálását kezdték meg a lengyel határhoz közeli, csehországi Opava városában, és több ezren kénytelenek voltak elhagyni otthonukat a közeli régiókban. A mentőszolgálatok katonai helikoptereket vezényeltek az elárasztott házakban rekedt emberek kiemelésére. Több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap reggel.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.