BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonákat és rakétavédelmi rendszert küld Izraelbe Amerika

Az Irán elleni támadás után Washington megerősítené Izrael légvédelmét. Az amerikaiak az egyik legfejlettebb rakétavédelmi rendszerüket, a THAAD-ot telepítik az országba.

Az Amerikai Egyesült Államok bejelentette, hogy amerikai katonákat küld Izraelbe egy fejlett amerikai rakétaelhárító rendszerrel együtt. A művelet célja, hogy megerősítsék Izrael légvédelmét az Irán által végrehajtott rakétatámadásokat követően. Joe Biden amerikai elmondta, hogy szeretnék megvédeni szövetségesüket – írta a Reuters.

US activates deployment of defense systems 'throughout' Mideast: Pentagon
Izrael, háború, Amerikai Egyesült Államok, THAAD
Az amerikai THAAD 2019-ben gyakorlaton már járt Izraelben, most élesben is bevehetik ott / Fotó: Robert Durr / AFP

Tel-Aviv mérlegeli az Irán elleni megtorlás lehetőségét, miután Teherán október 1-jén több mint 180 rakétát lőtt ki Izraelre. Washington titokban próbálja megfontoltságra inteni Izraelt, hogy elkerülje egy szélesebb körű háború kirobbantását a Közel-Keleten. Biden nyilvánosan is hangot adott az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadással szembeni ellenérzésének, és az energetikai infrastruktúrát érintő csapással kapcsolatos aggodalmának.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy a bevetést az amerikai hadsereg által az elmúlt hónapokban végrehajtott szélesebb körű műveletek részeként írta le, melynek célja Izrael támogatása, valamint az amerikai katonák és civilek védelme az Irán és az általa támogatott szervezetek (Hamász és Hezbollah) támadásaival szemben.

Az amerikai katonai bevetés Izraelben a közös hadgyakorlatokon kívül rendkívül ritkának számít, tekintettel Izrael saját katonai képességeire. Bár az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban hadihajókkal és vadászgépekkel is segítette Izrael védelmét, amikor iráni támadás érte, ezek azonban kivétel nélkül Izrael területén kívül állomásoztak.

A THAAD légvédelmi rendszer (Terminal High Altitude Area Defense) az amerikai hadsereg többszintű légvédelmi rendszerének kritikus része, és Izrael már így is rendkívül erős rakétavédelmét egészíti majd ki. Egy THAAD működtetéséhez körül-belül 100 katonára van szükség. A rendszer hat, teherautóra szerelt indítóállványból áll, egy-egy indítóállványon nyolc elfogórakéta és egy nagy teljesítményű radar található.

Irán is figyeli Amerika lépését

Abbász Araqchi iráni külügyminiszter korábban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok saját katonáinak életét teszi kockára azzal, hogy amerikai rakétarendszerek üzemeltetésére Izraelbe küldi őket.

Bár az elmúlt napokban hatalmas erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy megakadályozzunk egy totális háborút a térségünkben, világossá vált, hogy nincsenek vörös vonalak népünk és érdekeink védelmében

– írta az X-en közzétett posztjában Araqchi.

A bejegyzés ellenére a szakértők továbbra is úgy vélik, hogy Irán igyekszik elkerülni a közvetlen háborút az Egyesült Államokkal. Az amerikai tisztviselők egyelőre nem osztottak meg információt azzal kapcsolatban, hogy mikor fogják telepíteni a rendszert Izraelbe.

A Pentagon 2019-ben átmenetileg már vitt egy THAAD-rendszert Dél-Izraelbe egy hadgyakorlatra, ez volt az eddigi egyetlen ismert alkalom, amikor ott használták. A rendszert a Lockheed Martin, a legnagyobb amerikai fegyvergyártó cég építi és integrálja. A THAAD-ot rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták lelövésére terveztek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.