BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Észak-Korea
Kim Dzsongun
nukleáris
atom

Kim Dzsongun újfent bepipult: atommal válaszolna a fenyegetésekre

Az észak-koreai vezető provokáció esetén nukleáris fegyverek bevetését helyezte kilátásba. A Kim Dzsongun által vezetett ázsiai országot nemzetközi szankciók sújtják atomfegyver- és rakétaprogramja miatt.

Észak-Korea hadserege habozás nélkül bevetné minden támadó erejét, amellyel rendelkezik, beleértve az atomfegyvereket is – mondta az ázsiai ország legfőbb vezetője, Kim Dzsongun egy katonai kiképzőbázison tett látogatásán. Az eseményről a KCNA helyi hírügynökség számolt be.

Észak-KoreaKim Dzsongun nukleáris atom
Atomcsapást szimuláló hadgyakorlaton vett részt Kim Dzsongun / Fotó: AFP

Ha ilyen helyzet állna elő, Szöul és a Koreai Köztársaság tartós létezése lehetetlenné válna – tette hozzá. Korábban 

Jun Szogjol dél-koreai elnök arra figyelmeztette Észak-Koreát, bármilyen nukleáris fegyver bevetésére irányuló kísérlet esetén Dél-Korea és amerikai szövetségesei határozott és elsöprő erejű válaszlépésével kell szembesülnie.

Atomprogramja miatt az egész világ bünteti a diktatúrát

Szeptemberben Kim bemutatott egy urándúsító létesítményt, és kifejezte szándékát, hogy „hatványozottan” bővítse országa nukleáris fegyverarzenálját. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint Észak-Korea jelenleg mintegy ötven nukleáris robbanófejjel rendelkezik, bár a pontos számuk nem ismert. Az elszigetelt kommunista diktatúrát atomfegyver- és rakétaprogramja miatt nemzetközi szankciók sújtják. Az utolsó ismert atomkísérletet 2017-ben hajtották végre.

Ahogy azt korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a diktátor szerint nem fognak leállni az atomfegyverek gyártásával, hogy az ország készen álljon megvédeni magát. Észak-Korea az elmúlt évben többször tesztelt atomfegyverekhez szükséges kilövőrendszereket és rakétákat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.