BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gyermekbénulás

Ugrásszerűen megnőtt a járványos gyermekbénulásos esetek száma

Egy hónap alatt megduplázódott a betegek száma. Bár az oltókampányoknak köszönhetően a gyermekbénulást szinte teljes mértékben sikerült visszaszorítani, esetenként kirobbanhatnak járványok elszigeteltebb régiókban.

Pakisztánban ugrásszerűen megnőtt a járványos gyermekbénulásos esetek száma, a fertőzöttek száma egy hónap alatt a kétszeresére emelkedett – ismertette csütörtökön a betegség elleni országos kampány szóvivője.

gyermekbénulás
Futótűzként terjed a halálos gyermekbénulás Pakisztánban / Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint szeptemberről októberre 16-ról 32-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az újonnan megbetegedettek felét a délnyugati Beludzsisztánból jelentették, ahol helyi szélsőségesek tevékenységei miatt az oltási kampányban részt vevők csak nehézségek árán tudnak dolgozni.

A helyi hatóságok aggasztó helyzetről számoltak be. Pakisztánban rendszeresen hajtanak végre oltási kampányokat házról házra járva, 

de sok helyen támadások érik az egészségügyi dolgozókat, akikről egyes militáns iszlamisták azt tartják, hogy nyugati összeesküvés résztvevői, és az oltásokkal sterilizálni akarják a gyerekeket.

A járványos gyermekbénulás vírusos betegség, gyógyíthatatlan, de védőoltással megelőzhető. Az oltókampányoknak köszönhetően a betegséget szinte teljes mértékben sikerült visszaszorítani, és már csak pár országból jelentenek fertőzéseket időnként.

Minden tíz év alatti londoni gyereket beoltanak a fertőző gyermekbénulás ellen

Minden tíz év alatti londoni gyereket beoltanak a fertőző gyermekbénulás ellen (poliovírus). A betegség újabb nyomai bukkantak fel az országban, ezért még időben elkezdik az immunizálási kampányt. A döntést azután hozták meg, hogy egy férfi a múlt hónapban lebénult a poliovírus miatt.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.